Prinsen festar - prinsessan jobbar

Därför höll inte äktenskapet med Alexandra

Festprinsen… och hans familj Bilden av prins Joachim som en festprisse har trängt sig på allt mer. Prinsessan Alexandra och barnen Felix, 2, och Nikolai,5, syns allt mer på egen hand. Till och med på officiella familjebilder. Foto: Peter Grosen/All over press (t v) och Steen Brogaard/Colourpress (t h)
NYHETER

KÖPENHAMN

Äktenskapet sprack.

Prins Joachim har hellre festat på nattklubbar än representerat Danmark vid sin Alexandras sida.

Rykten florerar också om att prinsen är homosexuell, har spritproblem - och varit otrogen.

Många danskar trodde att det var en glad nyhet. Men när det danska hovet igår kallade till presskonferens handlade det inte om att kronprinsparet Frederik och Mary ska få barn. Istället gällde det hans yngre bror Joachim, 35, och hans hustru Alexandra, 40.

- Efter många svåra överväganden har vi i ömsesidigt samförstånd beslutat oss för att separera och söka skilsmässa, hette det i ett meddelande från prinsparet som hovmarskalk Ove Ullerup läste upp.

Syns sällan officiellt

Nyheten slog ner som en bomb i Danmark, men tecknen på att allt inte varit bra i äktenskapet har funnits under en längre tid.

Prins Joachim och hans hustru har allt mer sällan synts tillsammans i offentliga sammanhang.

Alexandra följde till exempel inte med till OS i Aten. På kronprins Frederiks och Marys bröllop i maj log Joachim och Alexandra ansträngt mot fotograferna.

När Alexandra har representerat hovet i olika sammanhang har prinsen istället varit på rallytävlingar och andra jippon.

Levt åtskilda länge

Danska tidningar berättar att paret en längre tid levt åtskilda liv och inte haft annat gemensamt än sönerna Felix, 2, och Nikolai, 5.

En av anledningarna till skilsmässan är - enligt danska medier - Joachims vilda festande.

Prinsen har varit en flitig gäst på de trendigaste nattklubbarna i Köpenhamn. Han är också stamgäst på Diskotek Chaplin i Silkeborg. Obekräftade uppgifter säger att Joachims festande ska ha gått så långt att han fått behandling för alkoholproblem.

Alexandra har plikttroget ägnat sig åt barnen och sina officiella uppdrag.

Enligt flera källor i Danmark ska otrohet vara huvudorsaken till skilsmässan.

- Det skvallras att Alexandra ska ha tagit honom på bar gärning i sänghalmen, säger en uppgiftslämnare.

Homorykten

Bland danskarna sägs det också att prins Joachim är homosexuell. Samma rykten har i åratal cirkulerat om hans far prins Henrik.

- Prinsen syns ofta på gayklubbar i stan. För oss är det ingen hemlighet, berättar en Köpenhamnsbo.

Joachim har själv aldrig kommenterat de rykten som omger honom.

I lördags var prinsparet gäster på ett bröllop - deras sista framträdande tillsammans. Alexandra åkte senare hem till parets bostad - ensam.

Det danska kungahuset är skakat av den första kungliga skilsmässan i landet sedan Frederik VII:s tid. Han skilde sig flera gånger under sin regentperiod 1848-1863.

Läs mer:

Daniel Nyhlén, Per-Ola Ohlsson