De vill leva som sina undersåtar

Lena Mellin: Kungahusen på väg avskaffa sig själva

NYHETER

Kungahusen är på väg att avskaffa sig själva. Prinsarna och prinsessorna vägrar bli inlåsta i den gyllene buren. De vill leva som vanligt folk.

De som driver kravet på republik kan bespara sig mödan. Europas kungahus är på väg att avskaffa sig själva.

Sedan de kungliga familjerna upphörde att ha någon som helst maktpolitisk funktion har deras främsta uppgift varit att förgylla vardagen för sina undersåtar. De vackra kläderna, juvelerna, slotten och antikviteterna representerar inte bara ett historiskt arv. Det är i lika hög grad föremål för dagdrömmeri.

Ställer inte upp

För att fylla den funktionen krävs att kungarna, drottningarna, prinsarna och prinsessorna inte är som vi andra. Affärsidén är att vara annorlunda.

Men nu ställer inte kungahusens yngre generationer längre upp på att vara främmande. Gång på gång visar det sig att de vill leva som sina jämnåriga kamrater.

Kung Harald av Norge fick visserligen vänta länge innan han fick tillstånd av sin pappa att äkta handlardottern Sonja. Men till slut fick han som han ville.

Knappast blåblodig

Deras barn, Haakon och Märtha Louise, har gift sig med helt vanliga norrmän. Haakons hustru förde till och med en son med sig i det kungliga boet.

Den svenske kungen, uppvuxen bland hermelinklänningarna i den gammaldags hovkulturen på Stockholms slott, blev kär i en OS-värdinna utan tillstymmelse till kungligt blod i ådrorna. Han gifte sig med henne ändå.

Deras barn har tagit ännu ett kliv in i vanligheten. Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine lever tillsammans med sin flick- och pojkvän i lägenheter i Stockholms innerstad. Storasystern och arvprinsessan Victorias fästman, gymägaren Daniel, är sprungen från Ockelbo. Knappast en blåblodig centralort.

Revolt mot ofrihet

Det är inte konstigt att de unga kungligheterna revolterar. Det liv som de förutsätts leva är omodernt, odemokratiskt och ofritt.

När vd:n Alexandra Manley bestämde sig för att gifta sig med prins Joachim av Danmark bytte hon inte bara land och språk. Hon tvingades också byta religion.

Inte ens som skild får hon tillbaka friheten. Enligt en lag från 1600-talet måste "hennes höghet Alexandra" be svärmor drottningen om lov när hon vill åka utomlands. Hon har inte rätt att ta med sig sina egna söner, tronarvingarna, från Danmark. Vilken normal människa ställer upp på de villkoren?

Europas kungligheter har blivit levande museipjäser. De roar fortfarande publiken. Men själva tycks de få allt svårare för spektaklet.

Läs mer:

Lena Mellin