Joy Rahman får ytterligare två miljoner

Hovrätten höjer skadeståndet

NYHETER

Hemvårdaren Joy Rahman, som suttit felaktigt morddömd i fängelse i åtta år, får ytterligare två miljoner kronor i skadestånd av staten.

Det beslöt Svea hovrätt på fredagen.

Foto: ulf höjer
Joy Rahman satt felaktigt i fängelse i åtta år. Nu får han miljonskadestånd.

Hovrätten konstaterar att Rahmans fall är exceptionellt och saknar tidigare motsvarighet i Sverige. Rahman har enligt domstolen rätt till ytterligare två miljoner kronor för sitt lidande.

Satt åtta år i fängelse

Joy Rahman fick i januari 2003 genom ett beslut av justitiekanslern (JK) sju miljoner kronor i ersättning för de åtta år som han satt i fängelse. Men Rahman ansåg att ersättningen var för låg och stämde staten på ytterligare 18 miljoner kronor.

Tingsrätten avslog i mars Rahmans krav och hävdade att den ersättning han fått var betydligt högre än vad andra fått. Det normala beloppet är 15000 kronor i månaden medan Rahman fått 72000 kronor för varje månad han satt i fängelse.

Joy Rahman dömdes 1994 till livstids fängelse för mord på en kvinnlig pensionär i Sätra i södra Stockholm. Sedan Högsta domstolen (HD) beviljat honom resning friades han av hovrätten i maj 2002.

”Särskilt svårt lidande”

Hovrätten anser att de långa tid Rahman berövats friheten inneburit ett särskilt svårt lidande för honom. Domstolen framhåller att han varit avskuren från en normal kontakt med sina barn under större delen av deras uppväxt.

Enligt hovrätten utsattes Rahman för synnerligen svåra psykiska påfrestningar och särskilt under de sista åren då han mådde mycket dåligt.

Rätten var inte enig

Justitiekanslern (JK) som vägrat Rahman ytterligare ersättning har i sitt beslut hänvisat till ett annat fall där en man suttit felaktigt dömd i fängelse för mord. Svea hovrätt delar JK:s uppfattning att viss ledning kan hämtas från det fallet men menar att Joy Rahman ändå bör ha en mycket högre ersättning.

Hovrätten var inte enig i sin beslut om skadeståndets storlek till Rahman. Ett hovrättsråd är skiljaktig och vill fastställa tingsrättens dom.

TT