Nytt självmordsdåd mot irakisk polis

… och USA genomförde flygattack nära Falluja - minst 44 döda

Foto: Akram Saleh/Reuters
Explosion En irakisk brandman försöker släcka bilar som börjat brinna i samband med självmordsattentatet mot polisstationen i centrala Bagdad.
NYHETER

Våldet rasade under fredagen åter i Irak.

I Bagdad dödades minst sex människor när en bilbombare attackerade en polispatrull.

I Falluja dödades 44 när amerikanskt stridsflyg slog till mot motståndsmän.

Foto: Mohammed Khodor/Reuters
Förödelse Under natten till fredagen genomförde USA en flygattack i närheten av Falluja. Minst 44 människor dödades.

På torsdagen kidnappades en britt och två amerikaner i centrala Bagdad och stämningen rapporteras ha förvärrats det senaste dygnet. Irakiska styrkor slog under amerikansk ledning till mot flera laglösa områden i huvudstaden i jakt på rebellgrupper på fredagen.

Självmordsbomb mot polispatrull

Samtidigt riktades ett nytt attentat mot irakisk polis i Bagdad. En patrullbil var på väg genom Rashid-området när självmordsbombaren slog till.

– Fem av mina poliskollegor dödades, sa polismannen Jafaar Hussein, vars skjorta var täckt av blod, till AFP.

Polischefen Adnan Abdul Rahman säger till nyhetsbyrån:

– Självmordsbombaren körde en Chevrolet Malibu. Han kraschade sin bil mot polisbilen.

Minst sex personer ska ha dödats i attacken och ytterligare ett 20-tal, merparten poliser, skadades. Flera av dem var dock så svårt skadade att dödssiffran kan stiga.

Fredagens attack kom bara tre dagar efter att en bomb mot stadens polishögkvarter krävde 49 människors liv och situationen i Bagdad är orolig. Det samma gäller runt om i landet.

USA slog till från luften

Under natten till fredagen slog amerikanska styrkor från luften till mot byn Zoba, nära Falluja. I området har rebellgrupper länge opererat och den amerikanska militären bombade sönder 13 hus – och beskrev det som en ”terroristanläggning”.

Det irakiska hälsoministeriet säger att 44 människor dödades och 27 skadades i attacken. Enligt de amerikanska styrkorna ska husen ha kopplingar till den terrormisstänkte Abu Mussab al-Zarqawi. Man säger att så många som 60 utländska stridande dödades ”på en plats som bekräftats vara en av Abu Musab Zarqawis mötesplatser för terrorister”,

USA anklagar al-Zarqawi för nära kopplingar till al-Qaida. Han har pekats ut som giftexpert från Jordanien och sägs vara en ledande kraft bakom attentaten i Irak.

I en separat insats mot själva Falluja ska två kvinnor ha dödats och åtta andra skadats.

Läs mer:

Mattias Lundell