Presidentkandidat utsatt för mordförsök

”Ukrainske oppositions- ledaren Viktor Yushchenko matförgiftad”

NYHETER

Presidentkandidaten Viktor Yushchenko ska ha utsatts för ett mordförsök.

Hans kampanjledning säger att den ukrainske oppositionspolitikern förgiftats.

Han vilar nu upp på ett sjukhus i Wien.

Foto: REUTERS
Viktor Yushchenko befarade att han drabbats av matförgiftning och lades in på sjukhus i Wien.

Den ukrainske oppositionsledaren Viktor Yushchenko anlände till den österrikiska huvudstaden Wien för en vecka sedan. Han befarade att han drabbats av matförgiftning och lades in på sjukhus.

Försökte ta hans liv”

I samband med undersökningen ska läkarna dock ha hittat kemiska substanser i presidentkandidatens kropp. Läkarna säger att Viktor Yushchenko led av en allvarlig virusinfektion, men att han också led sviterna av att ha haft ”kemiska substanser som normalt inte finns i mat” i sig.

Nu säger hans kampanjchef, Aleksander Zinchenko, till BBC att det ”fanns tillräckligt med bevis för att vi ska säga att någon försökt ta hans liv”.

Preja hans bil

Viktor Yushchenko har tidigare hävdat att någon försökt preja hans bil av vägen under en kampanjresa i Ukraina och hans medhjälpare anklagar regeringen för inblandning i mordförsöken. Det heter att man väntat att myndigheterna ”ska ta i med hårdhandskarna” för att se till att hans motståndare – premiärminister Viktor Yanukovich – ska vinna.

Premiärministern backas upp av den nuvarande presidenten Leonid Kuchma, som sitter fram till valet den 31 oktober. Från de styrande förnekas dock alla uppgifter om att man skulle vara ute efter Yushchenko.

– Låt Zinchenko pröva all mat som bärs till Yushchenko. Så gjorde ledarna under medeltiden, säger Vasyl Baziv till tidningen Tribunas nätupplaga.

”Borde dricka vodka”

Han fortsätter:

– Jag skulle rekommendera honom att dricka hundra gram vodka. Om han drack det skulle inget vara fel på honom.

BBC rapporterar att Yushchenko ligger före premiärminister Yanukovich i opinionsundersökningarna. Men mycket tyder på ett jämnt lopp och en andra valomgång i november.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM