Han har kört slut på 5 njurar

Ett mirakel att Claes Rothenius, 56, har överlevt

1 av 2 | Foto: DRAGAN MITROVIC
LIVET HAR RULLAT PÅ Njursjuke läkaren Claes Rothenius var en av de första svenskarna som fick en ny njure. Det gav honom chansen till ett liv. I garaget står en Yamaha 1600. "Vi är ett gäng från sjukhuset som åker ihop. Vi kallar oss Health Angels", säger han.
NYHETER

UDDEVALLA

Storasysters donerade njure höll längst.

- Med den tog jag studenten, läste medicin, gifte mig och fick barn, säger läkaren Claes Rothenius, 56.

Han var en av Sveriges första njurpatienter - nu berättar han för första gången.

Claes Rothenius hade varit sjuk sen han var sex år gammal. Donatorn var hans pappa och operationen gjordes 1964. Då hade Claes hunnit fylla sexton.

Dialys fanns knappt på svenska sjukhus. Att han överlevde de här första åren var ett mirakel.

Som att födas på nytt

- Känslan när en ny njure börjar fungera är som att födas på nytt, säger han.

Fem gånger har han fått uppleva den känslan.

Han sitter vid köksbordet hemma i radhuset i Uddevalla. Sjukhuset, där han arbetar som ortoped, ligger bara ett par kilometer bort. Där jobbar också hustrun Lena, som operationssköterska.

Systerns var bäst

- Den första donerade njuren fungerade till 1967. Sen fick jag en ny från en avliden.

Den stöttes bort efter bara ett par år. Då ryckte Claes Rothenius storasyster in. Hennes donerade njure visade sig vara särskilt lyckosam. Den orkade i fjorton år - hela studietiden och lite till. Nästa, från hustrun Lena, höll bara ut i tre år. Sen var det dags för den femte och sista njurtransplantationen, av ett organ från en avliden.

- Den var väluppfostrad och fungerade bra i tre år, säger Claes Rothenius.

När den togs bort fick han gå tillbaks till dialys. Innanför hans skjorta skymtar två katetrar, fasttejpade mot bröstkorgen. Sex kvällar i veckan kopplar han upp sig vid sängkanten - för nattens dialys. Maskinen brummar. Som en enda lång snarkning. Hustrun har vant sig vid ljudet och påstår att hon har svårt att sova utan.

Den är reserverad

Claes Rothenius storasyster, som är skolpsykolog, har skrivit till donationsregistret. Hon donerar sina organ - med ett förbehåll. Det handlar om den enda njure hon har kvar.

- Hon säger att den bara är till mig, säger Claes Rothenius och ler.

Vill du donera?

Kerstin Danielson