Kungens vänner vrålkörde i 180

Nu har Sjöfartsverket polisanmält tävlingen

1 av 4
Snabb tävling I juli i år lockades Stockholms jetset ut i skärgården för tävlingen Cape north off shore race. Bland gästerna fanns bland annat Coci Philipson, Noppe Lewenhaupt med fru Lee Haeng-Wha och Aje Philipson.
NYHETER

I farter över 180 km/timmen tävlade kungens bästa vänner med racerbåtar i Stockholms skärgård.

Nu polisanmäler Sjöfartsverket tävlingen.

- Det gick ganska fort. Pappa vann sin klass, säger Aje Philipsons son Coci.

Cape north off shore race lockar Stockholms jetset ut i skärgården. Med extremt snabbgående båtar tävlar de på Nämdöfjärden utanför Ingarö. I år genomfördes tävlingen i juli.

- Det stämmer att vi hade en liten tillställning, en privat sommarfest. Båtracet var en del av själva festen, säger Coci Philipson, god vän med kungabarnen och en av tävlingens arrangörer.

Retat sig på tävlingen

Alla gillar inte jetsetets framfart i skärgården. Fritidsbåtfolk och de som bor i skärgården har länge retat sig på tävlingen, som drogs igång för tio år sedan av Aje Philipson och Björn Borg. Den stör både dem och djurlivet, tycker kritikerna. Nu har Sjöfartsverket polisanmält arrangemanget.

- Det är inte acceptabelt att man tävlar i sådana hastigheter utan tillstånd, och utan att man har avlyst området. Att deltagarna riskerar sin egen säkerhet är en sak, men här kan utomstående komma i vägen och råka illa ut, säger Ylva Bexell vid Sjöfartsverket i Stockholm till tidningen Metro.

"Fullt lagligt"

Aje Philipsons son Coci har tagit över arrangörsskapet från sin far. Han förstår inte polisanmälan.

- Jag förstår att folk kan reagera och störas av bullret. Men jag förstår inte anmälan. Det är fullt lagligt att åka fort, och kustbevakningen var där. De sa ingenting.

Men tävlingen har vuxit med åren?

- Jo, i år kan man säga att racet växte ur sin kostym något. Det blev lite fler båtar och vattenskotrar än vi tänkt oss. Nästa år ska vi ha ryggen helt fri och skaffa alla tillstånd. Det behövs ett racerlopp i skärgården. Det är ballt, säger Coci Philipson.

Årets tävling vanns av hans pappa, Aje Philipson, 61. Hans båt Nor-Tech kommer upp i hastighet över 100 knop, motsvarande 180 km/timmen. På festen efteråt fanns också kungens vänner Noppe Lewenhaupt, 57, och Per Taube.

Petter Ovander