Porrbolag får böta för filmer utan kondomer

NYHETER

Los Angeles

Två porrfilmsbolag i Los Angeles i USA har dömts till motsvarande 230 000 kronor i böter vardera för att de utsatt aktörer för risken att smittas av hiv.

Det är första gången som bolag i den lönsamma amerikanska porrindustrin har bötfällts för att de har tillåtit samlag utan kondom. Böterna har utdömts av Kaliforniens motsvarighet till Arbetarskyddsstyrelsen (OSHA).

Porrindustrin i Los Angeles sysselsätter runt 6 000 personer i ett par hundra produktionsbolag. Hälsovårdsmyndigheterna har drivit på för att få dem att frivilligt använda kondom, men bolagen har satt sig till motvärn med motiveringen att konsumenterna inte vill se säker sex.

I våras chockades branschen av nyheten att fyra porrfilmsaktörer visat sig vara smittade av hiv-viruset, som orsakar aids. Hela industrin tog en månads time out medan ett 50-tal skådespelare som agerat med de smittade väntade på resultatet av sina hiv-tester.

Bedömare sade att branschen troligen kommer att överklaga kondomböterna, medan myndigheterna sade att åtgärder mot fler bolag är att vänta.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM