”Alla kvinnliga fångar i Irak måste släppas”

Kidnappare hotar döda en britt och två amerikaner

1 av 3 | Foto: AP
NYHETER

Här hotar kidnapparna att döda britten Kenneth Bigley och amerikanerna Jack Hensley och Eugene Armstrong.

Nu kräver de att alla kvinnliga irakiska fångar ska släppas.

Det betyder Doktor Mjältbrand och Doktor Bakterie.

Kidnapparna ställde sina krav i en video som sändes på den arabiska satellitkanalen al-Jazeera på lördagen. De gav myndigheterna en frist på 48 timmar – annars ska gisslan dödas.

I videon ses de tre män som kidnappades i centrala Bagdad i torsdags. Britten Kenneth Bigley och hans två amerikanska kollegor Jack Hensley och Eugene Armstrong arbetade för ett byggföretag baserat i Förenade Arabemiraten. Nu sitter de nedtryckta på marken och med bindel för ögonen.

Terrorledaren al-Zarqawi

Bakom männen står de maskerade kidnapparna. Enligt al-Jazeera ska de vara trogna terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi.

Med automatkarbiner riktade mot männens huvuden ställer de på videon sina krav:

– Gruppen för Förening och Heligt krig har satt en deadline på 48 timmar för att alla irakiska kvinnor vid Abu Ghraib och fängelset i Umm al-Qasr ska släppas.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar dock att de amerikanska styrkorna endast håller två kvinnor fängslade. Det handlar om två högt uppsatta forskare ur den fallna regimens ledning.

Saddams förbjudna vapenprogram

De båda misstänks ha haft viktiga roller i Saddam Husseins förbjudna vapenprogram:

Huda Salih Mahdi Amash. Kallad ”Doktor Mjältbrand”.

Rihab Taha. Kallad ”Doktor Bakterie”.

De två forskarna hålls fängslade i det ökända Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. Enligt AFP:s källor har myndigheterna inga uppgifter om att några andra kvinnor skulle hållas fångna vid det andra fängelset som nämndes av kidnapparna.

Biologisk krigföring

Huda Saleh Mehdi Amash var nummer 53 på USA:s lista över de mest eftersökta efter diktaturens fall. Hon utbildades i USA och återvände till Irak där hon fick en högt uppsatt post i regimen och hon greps i maj 2003.

Rihab Taha fanns inte med i den amerikanska militärens kortlek över eftersökta. Hon utbildades i Storbritannien, blev en framstående mikrobiolog i regimens tjänst och gifte sig med den tidigare oljeministern Amer Rashid. Hon ledde också ett institut där forskare studerade mjältbrand och andra gifter som används i biologisk krigföring.

I maj 2003 överlämnade Rihab Taha sig frivilligt till de amerikanska styrkorna.

Mattias Lundell