Manifestationer efter mordet i Sollentuna

246 poliser utkommenderade: I stort gick det lugnt till

NYHETER

En vecka efter mordet på en 14-årig pojke i Sollentuna norr om Stockholm hölls på lördagen flera manifestationer med olikartade politiska budskap.

I stort gick allting lugnt enligt polisen.

Vid 16-tiden samlades cirka 500 personer vid Norrvikens pendeltågstation i Sollentuna i de högerextremas manifestation. Jeans, bombarjackor och kortklippt hår var legio.

Efter en tyst minut talade skribenten Jonas De Geer om "massinvandring" och vad han såg som politikernas och journalisternas svek. Deltagarna vägrade svara på frågor.

Därefter marscherade de tyst till mordplatsen norr om stationen. Vid ett medburet altare sattes blommor samt tändes marschaller och gravljus kring en bild av pojken.

"Sätta stopp"

En 16-årig pojke är misstänkt för mordet. Motivet är inte klart, och polisen uppmanar ungdomar att inte sprida rykten. Kommunen och pojkens familj vädjade till alla som vill hedra den mördade att inte delta i manifestationer med främlingsfientliga grupper.

Samtidigt med högerdemonstrationen i Sollentuna deltog cirka 200 personer i vänsterextrema nätverket Antifascistisk aktions (Afa) manifestation i Kungsträdgården i Stockholm. Därifrån drog deltagarna genom Gamla stan till Södermalm.

På lördagen höll också Ungdomar mot rasism möte på Sergels torg i Stockholm.

Under senare år har bland annat dödsmisshandeln av en 17-åring i Salem 2000, lett till årliga högerextremistiska manifestationer.

Cirka 200 personer samlades vid lunchtid på lördagen vid Sollentunas kommunhus för att i regn och blåst hedra pojkens minne och höja sina röster mot rasismen. Under en skog av paraplyer lyssnade åhörarna på tal och slagord.

Medverkade gjorde Pia Ortiz Venegas, ordförande för vänsterpartiet i just Salem.

- De (högerextremister) vill inta ytterligare en kommun med sitt marscherande och det måste vi sätta stopp för, sade Ortiz Venegas.

- Ge dem inte en ny förort och en ny martyr, fortsatte hon.

En gripen

Lars Alm, nattvandrare och Sollentunabo, tycker att de högerextrema överdriver motsättningarna mellan invandrare och infödda svenskar.

- Det är klart att det finns i Sollentuna också, det finns i hela Sverige. Men inte så mycket som de vill ha det till.

Demonstrationerna bevakades av totalt 246 poliser. En manlig deltagare i Afa-demonstrationen greps för våld mot tjänsteman. Totalt visiterades cirka 500 demonstranter. Batonger, tårgas, pepparsprej och påkar uppges ha beslagtagits.

- Men i stort sett har det gått lugnt till, säger Gert Andersson, kommissarie vid polisen i Stockholms län, till TT.

TT