- Saddam har cancer

Exdiktatorn undersökt på militärsjukhus

NYHETER

NEW YORK

Saddam Hussein går omkring i tofflor och pysslar med blommor i sin cell.

Redan i oktober kan han ställas inför rätta.

Men först ska man undersöka om han har cancer.

Foto: PRESSENS BILD
BESVÄRAS AV PROSTATAN Iraks förre diktator Saddam Hussein lider av förstorad prostata och har undersökts av läkare på ett amerikanskt militärsjukhus.

I en intervju med tv-bolaget ABC säger interimregeringens premiärminister Iyad Allawi att tribunalen mot Saddam Hussein inleds inom kort.

- Kanske dyker Saddam upp i november eller december, men hela frågan kommer definitivt att inledas i oktober.

Tror på dödsstraff

- Jag tror inte att det tar lång tid. Bevisen mot honom är överväldigande. Vi hoppas att rättvisa ska skipas.

Menar du dödsstraff?

- Dödsstraffet är återinfört i Irak, svarar han med en vink om vad han önskar för straff.

Saddam Hussein befinner sig just nu i en cell som är cirka 3 gånger 4 meter stor i ett av hans forna palats i utkanten av Bagdad.

Han sköter om blommor, proklamerar att han är Iraks rättmätige ledare samt läser Koranen och böcker om arabiska storhetstider, rapporterar New York Times.

Han bär plastsandaler och en arabisk rock, äter de amerikanska soldaternas färdig-att-äta-frukost och har rätt till tre timmars daglig motion på gården utanför sin cell.

Han har nyss flugits i en Black Hawk-helikopter till ett amerikanskt militärsjukhus i Bagdad, där läkare undersökte honom för en förstorad prostata, vilket de tror kan tyda på att han har cancer.

Sitter isolerad

Över 80 andra fångar av "högt värde" sitter på samma fängelse, bland annat 40 på listan över de mest eftersökta, men Saddam får inte träffa någon. Han har varit isolerad sedan han greps den 13 december förra året.

De elva män han framträdde med inför den preliminära rättegången den 1 juli får träffa varandra och spela schack, poker, backgammon och domino.

De tvingas dock - till skillnad från Hussein - gräva sina egna latriner.

- De kallar varandra vid sina gamla titlar. Det är minister hit och minister dit, säger Bakhtiar Amin, Iraks interimminister för mänskliga rättigheter, till New York Times.

Vill ha kakor

Amin blir fortfarande förbluffad när han ser mannen som en gång i tiden hade all makt i landet:

- Och nu sitter han i en cell och ber om muffins, kakor och cigarrer.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM