Kungabarnens kärleks- affärer skakar monarkin

1 av 11 | Foto: IBL
MADELEINE PUSTAR UT Prinsessan Madeleine ska ha lämnat partylivet bakom sig. Här tar hon semester med pojkvännen Jonas Bergström som hon träffade våren 2003.
NYHETER

De skandinaviska kungabarnens olika kärleksaffärer har lett till att monarkins framtid ifrågasätts.

Prins Joachims vänsterprassel och skilsmässa är bara en i raden av skandaler.

Tiden då prinsar och prinsessor satt i sina slott och valde varandra är för alltid förbi.

I dag är det underklädesmodeller, före detta knarkare och personliga tränare som gäller.

Prinsessan Madeleine, 22

Hennes nuvarande pojkvän är juridikstuderande Jonas Bergström, 25, från Djursholm som hon träffade våren 2003. Sedan hon träffade den lugne Jonas har Madeleine lämnat partylivet bakom sig. Men ett tag hängde prinsessan på krogen var och varannan helg.

Erik Granath, 26, skapade stora rubriker när han och Madeleine hade en romans för ett par år sedan.

Granath dömdes för misshandel, välte öltält och förlorade körkortet.

Det var också hans ständiga förmåga att hamna i trubbel som gjorde att prinsessan fick nog och deklarerade att Erik var passé hösten 2002.

Tidigare i år hamnade Erik i bråk med Jonas Bergström på innekrogen Kharma.

Madeleine hade en kort romans med festfixaren Mattias Trotzig, 26, 2001.

På sommaren samma år togs avslöjande bilder av prinsessan endast iförd bikini tillsammans med jämnårige Pierre Ladow på en lyxbåt på franska Rivieran.

Kronprinsessan Victoria, 27

Daniel Westling, 31, är Victorias nuvarande pojkvän.

Han skyr offentligheten som pesten, men giftasmogna Victoria verkar ha bestämt sig för att gymägaren från Ockelbo är den rätta.

Paret träffades 2002 under ett träningspass på hans exklusiva gym Master Training i Stockholm.

Daniel började som Victorias personliga tränare, men vänskapen utvecklades snabbt till något mera.

Hennes första pojkvän var Daniel Collert, 29, som hon träffade redan 1993. Paret hängde ihop från och till i åtta år.

När Victoria drabbades av anorexi tog den tidigare playboystämplade Daniel sitt ansvar och fanns vid hennes sida under åren i New York.

Kärlekssagan sprack definitivt 2001, strax efter att Victoria officiellt bekräftat att Daniel var hennes pojkvän.

Collert ansågs aldrig passa som blivande prins och hans festande sågs enligt uppgifter inte med blida ögon av kungaparet.

1996 ryktades det om en romans med playboyen Svante Tegnér, 29, som då ingick i innegänget kring Victoria. Men romansen bekräftades aldrig från något håll.

Prins Carl Philip, 25

Är tillsammans med Emma Pernald, 24, från Göteborg.

Paret träffades för fyra år sedan när prinsen och hans gäng åt på en restaurang på västkusten där Emma jobbade som servitris.

Tidigare hade prinsen en kort romans med Wiveka Thott, 23, som han träffade på internatskolan Lundsberg.

Kronprins Haakon, 31

Gifte sig 2001 med den ensamstående mamman Mette-Marit, 31.

Den blivande kronprinsessan kallade till sig pressen före bröllopet och förklarade att hon gått över gränsen i sin ungdom. Hon har knarkat och både rökt hasch och tagit ecstasy.

Pappan till hennes son Marius har dömts för narkotikabrott flera gånger.

Länge trodde norrmännen att fotomodellen Cathrine Knudsen, 29, skulle bli landets nästa drottning. Haakon smusslade aldrig med förhållandet och Cathrine accepterades av både kung Harald och drottning Sonja. Men Haakons utlandsstudier kom emellan och romansen rann ut i sanden.

Före Cathrine var han ihop med den rika och jämnåriga Celina Midelfart.

Prinsessan Märta Louise

Den färgstarka prinsessan chockade hela Norge när hon först kopplades ihop med sin nuvarande man succéförfattaren Ari Behn, 31. Behn har gjort ett tv-program från Las Vegas där han själv uppträder i rollen som en vilsen ung man som bjuder upp polska prostituerade som sniffar kokain till hotellrummet.

Ari Behn omtalades som ”svärsonen från helvetet” och ”alla dörrvakters skräck”, när det blev uppenbart att han inlett ett förhållande med Märtha Louise.

Under sin karriär som tävlingsryttare kopplades den norska prinsessan ihop med en rad olika män. En av dem var den dubbelt så gamla hoppryttaren Philip Morris som dessutom var gift. Hans äktenskap sprack och Märta Louise hängdes ut som ansvarig. Kung Harald fick rädda sin dotter från att tvingas vittna vid skilsmässoförhandlingarna. Men skandalen var redan ett faktum.

Kronprins Frederik, 36

Gifte sig med Mary Donaldson, 32, från Australien vid ett sagobröllop i våras. Paret träffades på en krog under OS i Sydney 2000. Det sa klick med en gång och paret lever nu lyckliga tillsammans, även om danskarna otåligt väntar på en tronarvinge.

Innan han träffade Mary bytte kronprinsen flickvänner som andra byter underkläder.

1999 träffade han Bettina Ødum, 29. Hon var en kvinna av folket som arbetade på klädföretaget Armani i London. Henne fick danskarna se topless på smygtagna bilder från en gemensam semester. Avståndet gjorde att förhållandet sprack.

Frederik hade en längre romans med den populära popsångerskan Maria Montell, 36, i mitten av 90-talet. Hon valde att lämna prinsen 1997.

– Vi kommer från två skilda världar som är svåra att kombinera, sa sångerskan om uppbrottet som kom efter att nakenbilder av henne publicerats i pressen.

Underklädesmodellen Katja Storkholm, 34, ansågs inte lämplig som blivande drottning av Danmark. Det struntade Frederik i länge. Men till slut fick han ge vika för mamma drottningens vilja och gjorde slut med modellen 1996.

En av de största skandalerna stod flickvännen Malou Aamond för när hon 1992 åkte fast för rattfylla och passageraren i bilen var den danska kronprinsen.

Prins Joachim, 35

Ligger i skilsmässa med prinsessan Alexandra, 40, som han gifte sig med 1995.

Prinsens festande och många kvinnoaffärer ligger bakom splittringen från den skötsamma

Alex. Bland annat ska tvåbarnspappan ha haft ihop det med en 18-årig gymnasielev som han nyligen raggat upp på krogen i Köpenhamn.

Prinsen har även tidigare haft otrohetsaffärer.

I lumpen blev han tillsammans med en kollega – en kvinnlig sådan – sergeant Charlotte Ørsted. Men prinsen glömde snart officersaspiranten när han träffade fotomodellen Isabell som poserat halvnaken som Side-9-pige i Ekstrabladet.

Tidigare:

Karin Östman