Här skrivs flest p-böter i stan

Aftonbladet har kartlagt platserna i Stockholm där vakterna är flitigast

1 av 5
en vanlig syn I korsningen Mäster Samuelsgatan - Slöjdgatan skrivs en hel del av Stockholms parkeringsböter ut.
NYHETER

Aftonbladet har den hemliga listan på lapplisornas "favoritgator".

Största risken att få

p-böter är på Mäster Samuelsgatan och Folkungagatan.

Det finns ingen officiell statistik över vilka gator där det skrivs ut mest parkeringsböter. Men parkeringsvakterna vet själva mycket väl vilka gator det handlar om.

Aftonbladets unika sammanställning bygger på lapplisornas egna uppgifter.

Det blev en lista med 30 gator. Gator där bilisterna verkligen bör se upp om man vill undvika p-böter.

Risken varierar

Faran att få en lapp på rutan varierar starkt med område och gata, och det är inte på de största gatorna som bilarna lappas mest. Det är i stället de mindre gatorna med många lastzoner, stoppförbud och farliga korsningar som får mest besök av parkeringsvakterna.

Aftonbladet följde med parkeringsvakterna Linda och Tanja som jobbar inom distrikt Väster. Området är Stockholms bökigaste med massor av bilar, trånga gator och flera p-förbud. Inte överraskande ligger man också i topp när det gäller antalet utfärdade parkeringsböter.

När vi träffar Linda och Tanja är de i full färd med att lappa felparkerade bilar på Mäster Samuelsgatan, gatan som toppar bötesligan.

Var uppmärksam

- Många bilister skulle slippa böter om de bara var mer uppmärksamma och lärde sig vad skyltarna betyder, säger Linda. Till exempel tror man att det är okej att parkera trots att det är stoppförbud, inte heller har man riktig koll på tiometersavståndet vid en korsning.

På Mäster Samuelsgatan finns många gulmålade lastzoner där bara lastning och lossning får ske. Det finns också p-rutor avsedda enbart för beskickningsbilar.

När vi är på plats är två av de tre platserna ockuperade av privatbilar.

I trevägskorsningen Mäster Samuelsgatan- Slöjdgatan står en gammal Volvo i vägen för den övriga trafiken. För den bilägaren blev det 700 kronor i böter.

Inget undgår de skarpögda parkeringsvakterna, men alla får inte böter.

- Sitter det en person i bilen går vi fram och förklarar att här får man inte stå, säger Tanja. Många blir glada och tackar för att vi inte skriver ut böter men det finns en del som fräser och blir arga ... "var fan ska jag stå då?"

- Men efter en stund brukar de lugna ner sig och kör sedan i väg.

"De flesta är trevliga"

Linda och Tanja har klarat sig undan några allvarligare tillbud men för en kort tid sedan blev en kollega nerslagen av en uppretad bilist.

- Man kan inte gå omkring och vara rädd, och de allra flesta är mycket trevliga även om vi har lappat deras bil, säger Linda.

Stockholms nota: över 120 miljoner om året i p-böter

Område Väster

Område Öster

Område Söder

Sven-Anders Eriksson