450 extremister demonstrerade för James Waite

Polisen fruktade en sammandrabbning

1 av 2 | Foto: peter kjellerås
trotsade familjen Trots familjens vädjan om att inte manifestera för att hedra James Waite kom 450 högerextremister till Sollentuna för att delta i demonstrationen mot mordet och lägga ner blommor vid mordplatsen. Nästan 250 poliser bevakade dem.
NYHETER

Välkammade män i kostym. Män med bombarjackor, rakade skallar och hyllningar till Adolf Hitler.

I går demonstrerade 450 ur extremhögern mot mordet på 14-årige James Waite.

Föräldrarna har vädjat till alla som vill hedra deras mördade son att inte delta i manifestationer med främlingsfientliga grupper. 450 samlades trots det vid Norrvikens pendeltågsstation i Sollentuna. De flesta var unga män.

- Själva har vi försökt komma bort från allt under den här dagen, säger pojkens pappa.

Stillsam tillställning

Extremhögerns demonstration blev stillsam. Den inleddes med en tyst minut.

En 16-årig pojke är misstänkt för mordet. Enligt polisen är motivet inte klarlagt, och polisen manar därför till att inte sprida lösa rykten.

Efter talet genomfördes en tyst marsch till mordplatsen på Kärleksudden en bit bort, där marschaller och ljus tändes och blommor lades ner.

Hela manifestationen följdes av en massiv polisinsats, flera ur extremhögern visiterades innan de tilläts delta i manifestationen.

246 poliser deltog.

Vänstersamling i city

Ungefär samtidigt som extremhögern demonstrerade i Sollentuna samlades omkring 200 vänsterextrema i centrala Stockholm - också de övervakade av polis. De drog genom city, Gamla stan, Södermalm, innan samlingen i går kväll upplöstes.

Polisen fruktade en konfrontation mellan grupperna inne i Stockholm, men bara ett fåtal av extremisterna från Sollentuna tog sig in. Då hade gruppen av vänsterextrema redan försvunnit. Klockan 19.30 drog polisledningen tillbaka sina styrkor.

Tidigare på dagen hade omkring 200 personer samlats vid Sollentunas kommunhus. De kom för att hedra pojkens minne och höja sina röster mot rasismen.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM