Kurdiska politiker halshuggna i Irak

”Straff för att de tre hjälpt USA”

NYHETER

Tre kurdiska politiker har halshuggits i Irak.

En video som släppts på nätet visar avrättningarna.

Terroristerna säger att det var ett straff för att de tre ska ha hjälpt USA.

Gisslantagningarna och avrättningarna fortsätter att sätta skräck i Irak. Nu riktar sig våldet också mot landets egen befolkning.

I en video – utlagd på en militant grupps hemsida – visar på söndagen hur tre män halshuggs. De tre unga männen uppges vara aktiva medlemmar av det kurdiska partiet KDP.

Kidnappades vid vägspärr

I ett meddelande i anslutning till videon heter det att en grupp kallad Ansar al-Sunna armén utfört avrättningarna. Nyhetsbyrån AP uppger att de ska ha genomförts som ett straff för att det tre samarbetat med de amerikanska styrkorna.

På hemsidan uppger gruppen att de tre fångades vid en vägspärr nära Taji, 25 kilometer norr om Bagdad.

På videon tvingas de tre männen visa sina id-kort, sekunderna senare får var och en av dem sin hals avskuren.

"Tidsfristen går ut i morgon”

Nu hotas ytterligare tre män till livet. På lördagen gav terrorledaren Abu Musab al Zarqawi – av USA utpekad för nära kontakter med al-Qaida – britten Kenneth Bigley, 62, och amerikanerna Jack Hensley och Eugene Armstrong en tidsfrist på 48 timmar.

De tre männen fångades vid sina bostäder och arbetade alla vid samma företag. Om inte myndigheterna släpper samtliga kvinnliga irakiska fångar ur två fängelser innan måndagskvällen kommer de att avrättas, heter det i ett uttalande från al-Zarqawis grupp.

På söndagen bekräftade dessutom den turkiska ambassaden i Bagdad att tio anställda vid ett turkiskt-amerikanskt företag kidnappats i landet.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM