Helénmannen i hypnosförhör

Polisen tror han ljuger om morden

1 av 4 | Foto: pelle tagesson
minns inget I den här stugan tror polisen att 53-åringen mördade både Helén Nilsson och Jannica Ekblad, nedan.
NYHETER

MALMÖ

53-åringen tittade på stenröset där Helén Nilssons döda kropp dumpades för 15 år sedan.

- Det är möjligt att jag varit här. Men jag kan inte minnas att det hade något med Helén att göra, sa han.

I dag förhördes han under hypnos, men polisen är förtegen om det kom fram några nya uppgifter.

I slutet av förra veckan tog polisen med den misstänkte dubbelmördaren till den stuga utanför Höör som han ägde i slutet av 80-talet. Han vallades också på den plats utanför Tollarp där Helén Nilsson hittades mördad den 26 mars 1989 - efter att ha varit försvunnen i sex dygn. 26-åriga Jannica Ekblads kropp hittades i augusti samma år.

Blod i stugan

I mannens stuga har polisen hittat blod från Jannica. Man tror också att det var i den stugan som Helén hölls som fånge i sex dygn innan hon dödades.

Mördaren förgrep sig också på henne sexuellt och 53-åringens sperma har hittats på Helén.

När mannen fördes till fritidsområdet utanför Höör hade han inte besökt stugan sedan han flyttade 1990. Förhoppningen var att besöket skulle påverka honom och få honom att berätta vad som hände i stugan för 15 år sedan.

Vallningen gav inget.

Inte heller skogsdungen och stenröset där Helén Nilsson hittades gav mannen några minnen. Trots att en bekant till honom för många år sedan bodde strax intill dungen. Han uteslöt inte att han varit där.

Rädd för hypnos

Under måndagen fanns det dock förhoppningar om att 53-åringen skulle få fram sina minnebilder. En kvinnlig psykolog hypnotiserade honom och mannen hördes sedan under hypnos.

- Det blir spännande, tycker advokat Sven Jernryd. Han har ju själv begärt detta men det är klart att han är rädd för vad som ska inträffa.

En teori är att mannen begärt att få höras under hypnos för att han vill erkänna. Bevisen mot honom är mycket starka och polisen är övertygad om att han ljugit när han sagt att han inte minns morden.

Polisen ville efter förhöret inte kommentera vad som kom fram, uppger Sveriges Radio Ekot

Pelle Tagesson