Extrempartier framåt i tyska delstatsval

Två högerextrema partier gjorde sina bästa val på sex år

NYHETER

Berlin

Två högerextrema partier och det tidigare kommunistpartiet gjorde sina bästa val på sex år när två östtyska delstater röstade på söndagen.

Ökat missnöje med förbundskansler Gerhard Schröders politik ledde också till att hans parti SPD backade rejält.

I Dresden protesterade på kvällen ett par hundra människor mot högerkrafterna. Demonstranterna, de flesta vänsteraktivister, kom i bråk med polisen när de protesterade utanför delstatsparlamentet mot att nynazistiska NPD tar plats i församlingen, enligt nyhetskanalen NTV.

I en tv-debatt efter valet tågade Sachsens kristdemokratiske regeringschef Georg Milbradt ut tillsammans med kandidater från socialdemokraterna, socialistpartiet PDS, miljöpartiet De gröna och liberala Fridemokraterna när NDP-ordförande i delstaten Holger Apfel sade:

- Det här var en stor dag för alla tyskar som fortfarande vill vara tyskar.

Proteströster

Enligt preliminära resultat hade den ekonomiska misären och den höga arbetslösheten i östra Tyskland gett utslag i delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg.

I Brandenburg - delstaten som omger Berlin - tappade Schröders socialdemokratiska parti (SPD) över sju procentenheter jämfört med valet 1999, och fick omkring 32 procent av rösterna. Det tillåter partiet att fortsätta regera i koalition med CDU.

Högerextrema Tyska folkunionen (DVU) fick 6,1 procent jämfört med 5,3 procent förra valet. Socialdemokraternas huvudmotståndare på riksnivå, Kristdemokraterna (CDU) fick av allt att döma också betala för att de den här gången stöttat regeringens impopulära ekonomiska politik. CDU tappade över sju procentenheter i Brandenburg och fick 19,4 procent.

Nynazister

I Sachsen, söder om Brandenburg, förlorade CDU nästan 16 procentenheter men förblev största parti med 41,1 procents stöd. Socialdemokraterna backade nästan en procentenhet till 9,8 procent. CDU som tidigare kunnat regera med egen majoritet måste nu söka samarbete med något annat parti och SPD bedömdes vara det enda tänkbara.

Nynazistiska Nationaldemokratiska partiet (NPD) fick 9,2 procent av rösterna. För fem år sedan hade partiet - som regeringen försökt förbjuda - stöd hos bara 1,4 procent av väljarna i Sachsen. I år klarade sig partiet väl över femprocentsspärren och in i delstatsparlamentet.

- Det är förnedrande att NPD har kommit in i delstatsparlamentet, sade Fritz Hähle, kristdemokraternas gruppledare i parlamentet till tv-kanalen ARD.

Reformpaket

Även efterträdarna till kommunisterna Partiet för demokratisk socialism (PDS) gick fram i valet. I Brandenburg fick partiet stöd av 28,5 procent mot 23,3 i förra valet. I Sachsen ökade PDS marginellt från 22,5 till 23,6 procent.

Schröder försöker genomföra ett reformpaket för att sätta fart på den tyska ekonomin och har stöd för sin politik hos de konservativa. Men i östra Tyskland, där många hade hoppats på välstånd på västnivå efter det att de två halvorna hade enats, har paketet mött kraftiga protester. Varje vecka har tiotusentals människor protesterat mot paketet som kommer att slå hårdast mot de östra delarna av landet.

Östtyskar får fortfarande lägre löner, pensioner och bidrag än landsmännen i väst och nästan en av fem är arbetslös.

TT-AFP