Rättegången kan skjutas upp

Mijailovics akuta tillstånd kan påverka förhand- lingarna i Högsta domstolen

NYHETER

Rättegången mot Mijailo Mijailovic kan skjutas på framtiden.

Efter hans akuta psykiska sjukdom är det inte säkert att han kan delta i förhandlingarna i Högsta domstolen (HD).

I tingsrätten dömdes Mijailo Mijailovic, 25, till livstids fängelse. Men Svea hovrätt gjorde en annan bedömning och dömde Anna Lindhs mördare till rättspsykiatrisk vård.

Snart ska HD ta upp fallet. Men Mijailo Mijailovics tillstånd har plötslig förvärrats och i helgen flyttades han till en rättspsykiatrisk avdelning vid Huddinge sjukhus.

Bedöms som självmordsbenägen

Läkare har bedömt Mijailovic som självmordsbenägen och han bevakas nu varje sekund av vårdare. Och det kan komma att påverka förhandlingarna i HD.

De kan skjutas på framtiden eller hållas utan att Mijailovic deltar.

– Det är möjligt att hans försvarare kommer att göra gällande att han är i så dålig kondition att han inte kan uttala sig, precis som i hovrätten, säger advokat Leif Silbersky.

Han menar att det kan vara till Mijailovics nackdel, eftersom rätten då bara har den berättelse som han lämnade i tingsrätten att gå på.

Ny läkarundersökning

Leif Silbersky tror att försvaret nu kommer att begära en kompletterande läkarundersökning av Mijailo Mijailovic. Om hans sjukdom har förvärrats kan det göra att han inte får dömas till fängelse.

– Det viktiga är dock om hans sjukdomsförändring är självförvållad eller inte, säger Leif Silbersky.

Han säger att om förändringen till exempel utlösts av hans besvikelse över att inte få inleda vården och att inte att få avtjäna sitt straff i forna Jugoslavien så kommer det inte att hjälpa honom.

– Det är klart att han blir bedrövad om beskeden inte går hans väg, men det kan heller inte hjälpa honom, säger Leif Silbersky.

Mattias Lundell