Jeanne dödade minst 600 på Haiti

Flodvågor, över- svämningar och jordskred där orkanen drog fram

1 av 4 | Foto: AP
Gonaives i nordvästra Haiti. En familj samlar sina tillhörigheter på taket, människor tar sig fram på översvämmade gator.
NYHETER

Den tropiska stormen Jeanne slog till mot Haiti med förödande kraft.

Flodvågor, översvämningar och jordskred följde i dess spår.

Jeanne krävde omkring 600 liv när den i helgen svepte över Haiti.

I staden Gonaives har samtliga hus översvämmats och

80 000 människor behöver mathjälp.

 - Mer än 500 människor dödades i Gonaives, sade FN-talesmannen Toussaint Congo-Doudou på måndagen.

Dödssiffran kan stiga

FN fruktar dock att dödssiffran kan stiga, eftersom man ännu inte vet omfattningen av katastrofen i de norra delarna av ön. Det värsta problemet är översvämningarna, som lagt Haitis tredje stad och intilliggande områden under vatten.

Våldamma fodvågor

Gonaives träffades av våldsamma flodvågor som slet sönder byggnader och drog med sig människor. Och överlevande tvingades under natten söka skydd i träd, på bilar och hustak.

Två dagar efter att Jeanne först träffade Haiti befann sig orkanen på måndagskvällen över Atlanten, strax öster om Bahamas. Nyhetsbyrån AP rapporterar att ovädret nu väntas tillta i styrka och därmed dra sig från det amerikanska fastlandet. Något som ger hopp åt befolkningen i Florida, som redan plågats av orkanerna Charley, Frances och Ivan.

Odlingar förstörda

För Gonaives och dess omkring 250 000 invånare har det gått betydligt värre. På måndagen sågs människor vada genom ankeldjup lera för att ta sig till borgmästarkontoret för att nå en hastigt upprättad läkarcentral.

Samtidigt kunde bönder runt staden, som ligger i den bördigaste delen av landet, konstatera att deras odlingar förstörts av ovädrets framfart.

Katya Silme, 18, berättar för AP att hon, hennes mamma och hennes sex syskon tvingades söka skydd i ett träd under natten.

– Floden förstörde mitt hus helt och hållet, nu har vi inget. Vi har inte ätit sedan flodvågen, säger hon.

Mattias Lundell