Mijailovic inte längre svensk

Beslut av Migrationsverket: Mijailovic nu endast medborgare i Serbien- Montenegro

NYHETER

Mijailo Mijailovic är inte längre svensk medborgare.

Enligt Dagens Nyheter befriade Migrationsverket på måndagen honom från medborgarskapet.

Nu hoppas han få sitta i fängelse i forna Jugoslavien, erfar Aftonbladet.

Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic har haft dubbla medborgarskap. Efter Migrationsverkets beslut på måndagen är han nu bara medborgare i Serbien- Montenegro, som hans föräldrar kommer ifrån.

Migrationsverket hade inget val. Enligt lag får den som vill säga upp sitt svenska medborgarskap, så länge personen är medborgare i ett annat land och det inte finns särskilda skäl för ett avslag.

Ansökan hemligstämplad

Mijailo Mijailovics begäran att befrias från sitt svenska medborgarskap kan vara ett led i hans försök att slippa sitta i svenskt fängelse. Hans ansökan är hemligstämplad, men enligt uppgifter till Aftonbladet är Mijailo Mijailovic mycket oroad över att det kan ske.

I stället vill han avtjäna ett eventuellt fängelsestraff i Serbien-Montenegro.

– Där skulle han lättare smälta in i mängden, har en person som känner till omständigheterna sagt till Aftonbladet.

I helgen flyttades Mijailovic från Kronobergshäktet till en rättspsykiatrisk avdelning på Huddinge sjukhus. Efter en läkarundersökning konstaterades att hans psykiska tillstånd försämrats.

Mycket besviken

Mijailo Mijailovic var mycket besviken över att han fått avslag på sin begäran om att inleda sin vård redan nu. Åklagarna vill dock avvakta förhandlingarna i Högsta domstolen (HD).

Målet kommer snart att tas upp i HD. Rätten kommer då att än en gång studera de olika läkarutlåtandena – som fått tingsrätten att döma Mijailovic till livstid och Svea hovrätt att döma till vård.

DN skriver att Mijailovics försvarare Peter Althin inte vill kommentera varför hans klient vill avsäga sig sitt svenska medborgarskap. Om Migrationsverkets beslut säger han dock:

– Jag tror inte att det här påverkar rättsprocessen.

Det finns dock möjligheter för Mijailo Mijailovic att få avtjäna sitt straff i sitt Serbien-Montenegro. Och det gäller oavsett om döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Reglerna för att flytta fångar mellan länderna regleras av den så kallade överförandekonventionen. Avtalet har signerats av både Sverige och Serbien-Montenegro. Konventionen bygger dock på samtycke – mellan de två länderna och den dömde.

Kan inte utvisas

Klart är att Mijailo Mijailovic inte kan utvisas. I utlänningslagen heter det: ”En utlänning som kom till Sverige innan han fyllde femton år och som när åtal väcktes hade vistats här sedan minst fem år får inte utvisas.”

Mijailo Mijailovics föräldrar kom till hit på 70-talet och han föddes i Sverige. I småskoleåldern flyttade han till sina farföräldrar i dåvarande Jugoslavien, men han återvände till Sverige inför åttonde klass.

Mattias Lundell