Saddam vill bo i Sverige

Advokaten i exklusiv intervju med Aftonbladet

1 av 2 | Foto: getty images
"jag vill till er!" Saddam Hussein vill leva i exil i Sverige. Hans fysiska hälsa sägs inte vara så bra, men själv är han inställd på att ställa upp i valet i Irak i januari.
NYHETER

Saddam Hussein ber om nåd och hoppas att få komma till Sverige.

- Vi anser att han ska släppas och kunna få leva i exil i exempelvis Sverige, säger hans advokat Giovanni di Stefano i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

I går kväll träffade Saddam Husseins advokat Giovanni di Stefano representanter från den irakiska interimsregeringen för att lägga fram en nådeansökan.

Där skulle också frågan om Saddam Husseins önskan att få tillbringa sin tid i exil i Sverige, Österrike eller Schweiz tas upp.

- Be om nåd kan man göra oavsett man är skyldig eller icke-skyldig till anklagelserna. I Saddam Husseins fall är anklagelserna rena skitsnacket, säger di Stefano.

Saddam Hussein är åtalad på sju punkter, bland annat för brott mot mänskliga rättigheter och folkmord.

Sjuk och deprimerad

Hans advokat pekar på att inga massförstörelsevapen har hittats. Han har också låtit göra en teknisk undersökning av den typ av nervgas som användes mot kurderna i Halabja 1988.

- Det finns inget tvivel om att kurderna dödats men frågan är om Saddam Hussein var skyldig till det eller inte. Nervgasen var inte producerad, importerad eller har någon annan koppling till Irak, säger di Stefano.

Ska ställa upp i valet

Saddam Hussein har suttit fängslad i över tio månader och hans hälsa lär inte vara den bästa. Iraks premiärminister Iyad Allawi säger till den arabiska dagstidningen Al-Hayat att Saddam Hussein är upprörd och deprimerad.

Själv är Saddam Hussein övertygad om att han ska ställa upp i valet som är planerat till januari.

- Innan dess är det en fullständig omöjlighet att ha en rättegång. Vi skulle behöva minst två år för att förbereda en rättegång mot Saddam Hussein med den dokumentation som finns, säger di Stefano.

Det finns inga juridiska hinder för att Saddam Hussein skulle kunna delta i valet fast han skulle vara fängslad. IRA-medlemmen Bobby Sands blev 1981 invald i det engelska parlamentet trots att han avtjänade ett livstidsstraff.

- I förra valet fick Saddam Hussein 98 procent av rösterna. En av de senare gallupundersökningarna visar att ungefär hälften av irakierna vill avrätta honom och den andra hälften vill se honom som president igen, säger di Stefano.

Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi krävde så sent som förra veckan att situationen i Irak ska lösas så snart som möjligt.

"Något måste ske"

- Det finns bara två alternativ - antingen måste Saddam Hussein ställas inför rätta omgående eller bli släppt omgående. Någonting måste ske innan fler människor blir dödade i striderna, säger di Stefano.

Döms han blir det till döden

Suzanne Kordon