Dagens namn: Vincent, Viktor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Bästisarna som är vana att ta för sig

Nu förhandlar direktör Rosengren med Perssons regering om ett gyllene tv-avtal

Omaka par Allt fler socialdemokrater kritiserar vänskapen mellan Göran Persson och Björn Rosengren, som enligt uppgift får tio miljoner i årslön från Stenbeckssfären. De blev goda vänner när Rosengren ställde upp för nyblivne skolministern Persson på slutet av 80-talet. Omaka par Allt fler socialdemokrater kritiserar vänskapen mellan Göran Persson och Björn Rosengren, som enligt uppgift får tio miljoner i årslön från Stenbeckssfären. De blev goda vänner när Rosengren ställde upp för nyblivne skolministern Persson på slutet av 80-talet. Foto: Urban Andersson

I dag inleds förhandlingarna mellan regeringen och de tv-bolag som vill ha rätten att sända reklam-tv i det markbundna, analoga nätet.

I dag har TV 4 koncessionen. Men TV 3 vill ta över. Trean ägs av Kinnevik där Björn Rosengren är rådgivare till ledningen.

Aftonbladet har kartlagt vänskapen mellan statsminister Göran Persson och hans förre näringsminister Björn Rosengren.

   Kulturdepartementet den 17 augusti 2004. I Kristinarummet på sjunde våningen står kaffet framdukat. Statssekreterare Gunilla Thorgren har kallat till sig de kommersiella tv-kanalerna. Hon vill att de, genom att underteckna filmavtalet, ska vara med och betala notan för svensk filmproduktion.

MTG:s representant Björn Rosengren hälsas med en kram. Partikamraterna har känt varandra länge.

Det har gått nästan två år sedan Rosengren var näringsminister. Men nu, när han återigen besöker regeringskansliet, iklär han sig statsrådsrollen ännu en gång.

Han briljerar med sina insiderkunskaper och förklarar halvt på skämt att det minsann alltid finns pengar att trolla fram på departementen. Det är bara att lägga ner en verksamhet och sparka folk.

Deras råa jargong irriterar

Statssekreterare Thorgren, som kan den råa jargongen, är snabbt med på noterna. Men bland de andra på mötet växer irritationen. Reklamkanalernas signatur på filmavtalet känns lika avlägsen som före mötet. Förhandlingarna kommer att fortsätta under hösten.

     

 

Två veckor senare är Stenbeckslobbyisten Rosengren åter på departementet. Denna gång leder han en hel delegation från MTG. Från tv-skärmen i sammanträdesrummet tittar programledaren Hasse Aro ner på statstjänstemännen.

"Vi är beredda att satsa allt på en bred kanal för hela Sverige", slår han fast.

Den flashiga reklamfilmen är ett led i kampen att få ta över TV4:s rätt att sända reklam-tv i marknätet.

Striden är hård. MTG:s konkurrenter Kanal 5 och TV4 har redan haft sin lobbystund hos Gunilla Thorgren.

- Men uppfattningen i tv-branschen är att MTG har ett väldigt övertag tack vare att Björn Rosengren känner Göran Persson väl och kan ringa honom när som helst, säger en tv-veteran.

Efter filmvisningen är Björn Rosengren nöjd. Han kan lägga ytterligare ett lyckat framträdande i regeringskansliet bakom sig.

Och Stenbeckssfären har än en gång fått valuta för sin mångmiljoninvestering i Göran Perssons exminister.

Striden mellan kanalerna kommer att avgöras under hösten.

     

Göran Persson och Björn Rosengren har känt varandra sedan 1980-talet. De starka banden knöts när skolminister Göran Persson drev igenom kommunaliseringen av skolan 1989.

Motståndet var till en början kompakt bland lärarna som inte ville att deras anställningar skulle överföras från staten till kommunerna. Skolministern var så illa sedd att deltagarna på Lärarförbundets kongress lämnade lokalen när han skulle hålla tal.

Fick stöd av Rosengren

Men Göran Persson fick stöd av TCO-ordföranden Björn Rosengren, högste chef för flera av lärarfacken.

Han blev en länk mellan Persson och lärarna vilket ledde till att skolministern kunde driva igenom kommunaliseringen.

En livsavgörande framgång för Persson.

- Hade det skitit sig, då hade Göran inte haft någon bra framtid i partiet, säger en facklig socialdemokrat.

     

Björn Rosengren är en mästare i att bygga nätverk. Han beskrivs som rättfram och sympatisk - en spjuveraktig humorist som är lätt att gilla. Samtidigt är han en fullblodskarriärist som gillar att befinna sig i maktens centrum.

- Han märkte snabbt att Göran Persson var en coming man, säger en vän.

Efter en blek insats som riksdagsledamot mellan 1979 och 1985, utan stöd och kontakter inom partiledningen, fick Persson 1989 en ny chans, nu som skolminister.

Utan socialt nätverk i huvudstaden, hänvisad till en enkel övernattningslägenhet, gjorde han som han brukar och satsade allt på arbetet.

- Han hade det jobbigt med den intellektuella, cocktail-drickande socialdemokratin i Stockholm de första åren. Det var väldigt tungt för honom, säger en vän.

"Blev Perssons fadder"

Då mötte han eleganten Rosengren. En glad gamäng med förkärlek för tjusiga Armanikostymer och flotta krogar som snabbt tog sig an kommunalrådet från landsorten.

- Rosengren blev lite av Perssons stockholmsfadder, säger en fackföreningsman.

Rosengren, som alltid siktat på en topposition i politiken, visste vad han gjorde.

- Persson glömmer inte dem som stöttade honom när han var en nobody - på 80-talet.

     

Besöket på porrklubben Tabu blev Björn Rosengrens fall. Comebacken började när statsminister Ingvar Carlsson utsåg honom till landshövding i Norrbotten 1996.

Efter två framgångsrika år i Luleå hörde Göran Persson av sig. Han erbjöd sin gamle vän posten som näringsminister för det nybildade superdepartementet.

- Det var ett jobb som Anders Sundström hade skapat. Han blev jättebesviken när han fick socialdepartementet i stället, säger en tidigare minister.

Några månader senare fick Rosengren återigen statsministerns stöd. Denna gång i striden mot den tidigare SSU-ordföranden Niklas Nordström om ordförandeposten i Norrbottens partidistrikt.

Som ordförande i ett av partiets starkaste fästen stärktes Rosengrens position i regeringen. Dessutom fick han automatiskt en plats i partiets verkställande utskott. Tack vare statsministerns stöd hade Rosengren segern som i en liten ask.

     

Vänskapen mellan Rosengren och Persson är starkare än någonsin. En viktig orsak är stödet de gav varandra vid sina uppslitande skilsmässor.

- Då kunde de ringa varandra och prata ut om krisen, säger en gemensam vän.

I dag har båda gift om sig och köpt varsin gård bara några mil ifrån varandra.

- De har fått gemensamma intressen, bytt fruar och skaffat stora skogsegendomar, säger en socialdemokrat.

Men skillnaderna är fortfarande tydliga. När de satsar tolv miljoner kronor på varsin gård väljer eleganten Rosengren en imponerande herrgård, medan Vingåkersgrabben Persson satsar på en lantegendom modell större.

Hemligheten bakom vänskapen är att de förstår och kompletterar varandra.

"Det är raka puckar"

- Det är raka puckar och klart språk. De gillar förhandlingar, att ibland ta en rövare för att ta ett steg framåt, säger en facklig företrädare.

En annan förklaring till att Björn Rosengren är en av de flitigaste gästerna på Harpsund är att han inte låter statsministerämbetet komma i vägen för umgänget.

- Jag tror inte Rosengren bryr sig om att vara hoverande. Det kan nog vara påfrestande för en statsminister när folk blir alltför mjuka i ryggen, säger den tidigare kd-ledaren Alf Svensson, som är god vän med Rosengren.

Omgivningen vittnar om två kompisar som har kul ihop. Som har en grabbig jargong och ger varandra svar på tal.

- Alla maktpersoner måste ha någon de kan vara avslappnade med. Någon att ta en öl med, att skoja med om saker som inte är politiskt korrekta, att snacka tjejer med, säger en fackföreningsman.

     

När Rosengren lämnade regeringen i oktober 2002 hade han först tackat nej till erbjudandet att bli försvarsminister.

Men till skillnad från till exempel Margot Wallström har Göran Persson aldrig offentligt kritiserat Rosengrens vägran att ta emot erbjudna jobb.

När Björn Rosengren blev seniorrådgivare inom Stenbeckssfären, bara sex veckor efter att han lämnat regeringen, var kritiken kraftig. Men Göran Persson stödde som vanligt sin vän. Redan i februari 2003 åt han middag med Stenbeckssfärens arvtagerska Cristina Stenbeck, ett möte regisserat av Rosengren.

Lars-Johan Jarnheimer, vd för Tele2, sticker inte under stol med Björn Rosengrens betydelse för bolagets europeiska framfart.

- Om vi behöver ha tag i någon lite högre upp i en myndighet, i en regering eller i ett parlament så gör Björn det på en tiondel av tiden.

De fyra stora Stenbecksbolagen delar på notan för Rosengren. Enligt uppgift får han en årslön på tio miljoner, något han själv förnekar.

- Jag har en hög lön, men ryktet om den är betydligt överdrivet, säger han.

Flera bedömare menar att Persson aldrig skulle låta sig påverkas om Rosengren skulle försöka ordna fördelar åt Stenbeckssfären. Ett exempel är den pågående striden om vem som ska sända reklam-tv i marknätet.

- Det skulle bli en enorm reaktion om det kunde misstänkas att MTG fått fördelar via Rosengren, säger en chef i tv-branschen.

Oavsett hur stort inflytande Rosengren har, så kritiserar allt fler socialdemokrater vänskapen.

Bröllopet retade många

- Bilden av godsägarkompisarna är inte till någon fördel, säger en tidigare minister.

- "Herrgårdseriet" har inte fallit folk på läppen. Persson går väldigt nära gränsen för vad man får göra som socialdemokratisk partiledare, säger en facklig partikamrat.

Att Persson upplät Harpsund för Rosengrens bröllop och själv förrättade vigseln har retat upp många.

- Det var droppen för rörelsen och det slår nu över i opinionssiffrorna, säger en fackföreningsman.

Joachim Kerpner, Elisabeth Marmorstein
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet