Jordskalv i södra Sverige

Kraftiga skakningar i flera städer – Stadshuset i Landskrona utrymt

NYHETER

Flera jordskalv skakade i eftermiddag södra och mellersta Sverige.

De utlöstes av en jordbävning i Kaliningrad strax efter klockan ett.

– Den mätte upp mot 5 på Richterskalan. Ett riktigt, riktigs stort skalv för vårt område, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

En jordbävning skakade på tisdagseftermiddagen området vid sydöstra Östersjön. Flera efterskalv följde och det kraftigaste uppmättes till 5,3 på Richterskalan, enligt Litauens geologiska institut.

– Det var ett större skalv. Ett riktigt, riktigs stort skalv för våra förhållanden, säger Reynir Bödvarsson till aftonbladet.se.

– Vi samlar in data på detta nu.

Regina Rasmussen, 37, från Kristianstad satt i sin lägenhet på åttonde våningen när allt började gunga.

”Huset flyttades en centimeter”

– Det var riktigt otäckt. Jag tog riktmärke på huset mittemot och såg att hela huset flyttade sig en centimeter, säger hon till aftonbladet.se.

När vi når henne på telefon sitter hon och grannen Maria Nilsson, 23, och försöker samla sig. Skalven märktes allt från ett par sekunder upp till ett femtontal. De berättar att stolarna började gunga, byrån skakade och blommorna fladdrade.

– Det rörde sig så man trodde att man tittat för djupt i flaskan, säger Regina och skrattar.

I kväll har aftonbladet fått rapporter om hus som skakat från stora delar av södra Sverige. Några har även käntt av dem så långt upp som till Stockholmsområdet.

I Landskrona tvingades räddningstjänsten utrymma stadshuset, men några personskador har inte rapporterats. Det fanns heller inga uppgifter om några mer omfattande materiella skador.

Epicentrum i Kaliningrad

Skalvet hade sitt epicentrum i den ryska enklaven Kaliningrad. Men det kändes över hela Litauen liksom i Lettland, Polen och Vitryssland.

Det orsakade aldrig någon panik i Kaliningrad. Efter det första skalvet uppmanades människorna att lämna byggnaderna och skolorna tömdes på elever, berättar Vladislav Andrejev som arbetar med turistfrågor på borgmästarekontoret i Kaliningrad.

– I början sades det bara att skalvet utlösts i Östersjöregionen. Radion rapporterade faktiskt att det var Sverige som var värst drabbat.

Trots att det andra skalvet sägs ha varit kraftigare än det första kändes det inte så mycket i själva staden Kaliningrad.

– Mest som en vibration i åtta, tio sekunder, säger Andrejev i telefon till TT.

Vid 19-tiden lokal tid hade de flesta återvänt till sina arbetsplatser och bostäder. Det hade då varit lugnt i tre och en halv timme.

Vladislav Andrejev:

– Vi sitter nu framför tv:n för att höra vad myndigheterna säger men funderar på om vi i stället ska åka till vår datja.

Även om Kaliningradenklaven, före detta Königsberg, betraktas som stabil när det gäller jordbävningar så har det under årens lopp inträffat en del jordskalv. Enligt professor Sergej Junga på Ryska vetenskapsakademiens institut för jordens fysik har det sedan 1665 registrerats ett 30-tal stötar.

Den senaste kraftiga jordbävningen i området inträffade 1976 med epicentrum på en liten ö i östra Östersjön. Senast ett lika stort jordskalv inträffade nära Sverige var 1904 i Oslofjorden.

En talesman för geofysiska institutet i Obninsk sade att jordbävningen ägde rum på 20 kilometers djup.

Ännu finns inga uppgifter om skadade eller materiella skador i Ryssland.

I den staden Bialystok i nordöstra Polen rapporterade den lokala räddningstjänsten att den registrerat skakningar som uppmätts till 4,5 på Richterskalan.

fakta/ jordskalv

Mattias Lundell, TT