Relationsexperten: Han kan explodera igen när som helst

NYHETER

En skilsmässa leder oftast till att de inblandade hamnar i psykisk obalans. För prins Joachim är situationen ännu svårare som en följd av offentligheten.

- Han kan explodera igen när som helst, säger psykologen Eva Rusz Malmberg.

Foto: STEFAN NILSSON
Rusz Malmberg.

Psykologen och relationsexperten Eva Rusz Malmberg är mycket kritisk till det danska hovet:

- Kungahuset verkar ha mycket dåliga rådgivare. Man släpper helt enkelt inte ut en person i offentlighet som är i så dålig form. Prinsens liv är i gungning. Han går igenom ett psykiskt trauma och befinner sig på botten. Anspänningen är så stor att minsta grej kan få honom att explodera igen.

Ta lång semester

Efter en uppslitande skilsmässa går en människa igenom fyra faser innan det är dags att gå vidare i livet. Efter den första chocken kommer reaktionsfasen, och det är där prins Joachim nu befinner sig, anser Eva Rusz Malmberg.

- Att skilja sig är svårt. Nu befinner han sig i en situation han aldrig varit i förut och dessutom är allt offentligt, säger hon.

Eva Rusz Malmbergs rekommendation är att prinsen tar en lång semester.

- Han skulle behöva en time-out på ett vilohem. Prinsen måste i lugn och ro få bearbeta det som hänt. Kungahuset bör också skydda honom i stället för att låta honom göra offentliga uppdrag.

Först efter det att skilsmässan är ordentligt bearbetad är det dags för en nyorientering som är den sista fjärde fasen efter en skilsmässa. Att fråga sig vad man gjort och varför det blev som det blev.

- Att komma över en skilsmässa tar tid. Man kan se det som en sorgeprocess.

Thomas Gustafsson