Tre anhållna för banksprängning

Väktare hotades med automatvapen

1 av 2 | Foto: rolf karlsson
RÅNARJAKT Polis utrustad med automatvapen och skottsäkra västar sökte efter rånarna i ett område öster om Lindesberg under onsdagsförmiddagen. Tre personer greps under eftermiddagen misstänkta för delaktighet i rånet.
NYHETER

En specialstyrka grep på onsdagen tre män som misstänkta för rånet i Lindesberg.

Två bankboxar sprängdes och tre eller fyra tungt beväpnade gärningsmän flydde från platsen.

Strax efter klockan 14 anhölls tre män misstänkta för rånet mot Bergslagens sparbank i Lindesberg.

- De greps efter spaning i en mindre ort utanför Lindesberg. Samtliga tre har nu anhållits, säger Anders Wallin, länskvakthavande vid polisen i Örebro till aftonbladet.se.

Polisen är förtegen om hur man kom just dessa tre män på spåren. Enligt Nerikes Allehandas nätupplaga greps de misstänkta rårnarna av en specialstyrka i samband med att de lämnade en lägenhet i samhället Frövi utanför Lindesberg strax efter klockan 12.30.

Vittnesuppgifter talar om fyra rånare i samband med kuppen, men polisen är ytterst förtegen om eventuella ytterligare gripanden.

Väktare såg kuppen

Det var klockan 4.20 natten till onsdag som rånarna sprängde sig in genom väggen till Bergslagens sparbank i Lindesberg. Två personer, varav en väktare, blev vittnen.

Polisen bekräftar för aftonbladet.se att rånarna var beväpnade, sannolikt med automatvapen. Uppgifter finns också om att de använde motorsåg.

- Vittnen har sett att rånarna bar på vapen. En väktare, som kom till platsen har blivit hotad, säger Örebropolisens presstalesman Göran Gunnarsson till aftonbladet.se:s radioreporter Fredrik Lindén.

Rånarna var maskerade med luvor.

Sprängmedel och motorsåg

En bil, som polisen misstänker kan vara flyktbilen, återfanns vid halvsextiden brinnande cirka en mil öster om Lindesberg, uppger polisen i Örebro.

Då höll polisen på att säkra brottsplatsen vid Bergslagens sparbank inne i Lindesberg.

Polisen berättar att ett vittne, en väktare, såg hela kuppen. Ett par sprängladdningar detonerade och flera män, sannolikt tre, försökte komma över pengarna. En fjärde rånare höll vakt med ett automatvapen.

- De försökte slå sönder bankens fönster men misslyckades. Istället har de tagit upp ett stor hål i väggen och de har sannolikt varit inne på banken, säger Göran Gunnarsson.

Två bankboxar blev sprängda, en på vardera sidan om ett hörn av fastigheten där banken ligger.

Explosionen var så kraftig att detaljer från bankboxarna flög 15-20 meter tvärs över gatan ochskadade huset mitt emot. Trots det kom rånarna enligt polisen aldrig över några pengar.

Automatvapen

Flyktbilen som hittades utbränd var en mörk BMW 320. Branden upptäcktes av personer i grannskapet.

– Med största sannolikhet är detta flyktbilen, säger Göran Gunnarsson.

Vid lunchtid meddelade polisen att rånarna inte fått med några pengar. Sökandet på vägarna i närheten av Lindesberg fortsatte, men rikslarm utfärdades också.

Simone Söderhjelm, Caroline Olsson, TT