Mijailovic flyttad till Sundsvall

NYHETER

Sundsvall

Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic flyttades på onsdagen till den rättspsykiatriska regionkliniken i Nacksta utanför Sundsvall.

- Det är den kliniken i landet som kriminalvården anser säkrast. Vi har utomordentligt gott skalskydd och övervakning, men även väldigt väl tränad personal för svåra och farliga patienter, säger överläkare Göran Fransson till TT.

All personal är utbildad utöver grundutbildningen i psykiatri och tränad i riskbedömning, riskhantering, kognitiv samtalsmetodik och konflikthantering, med mera.

TT: Vad kommer att ske med Mijailovic?

- Självklart kommer vi att göra en diagnos på hans besvär och sedan behandlar vi honom därefter.

Att han skickats just till Nacksta tolkar överläkare Fransson som att man gjort en bedömning att det finns en hotbild och en risk att han kan skadas.

- Här kan vi ge honom det bästa skyddet i landet. Ingen patient som kommer in hit ska bli skadad eller få möjlighet att skada någon annan, vare sig han heter Mijailovic eller något annat, säger Göran Fransson.

Om Högsta domstolen finner att Mijailovic ska dömas till vård kan han bli kvar i Sundsvall, tror Erik Söderberg, chefsöverläkare på kliniken.

- Det är läkarna på hans hemort som avgör var han ska placeras. Men det skulle förvåna mig om han skulle vårdas på annan plats än här, i alla fall under den närmaste tiden, säger Erik Söderberg till Sundsvalls tidning.

Robert Triches/TT

ARTIKELN HANDLAR OM