Liga hotade domare med tv-reportern

- Betala, annars tipsar vi Janne Josefsson

NYHETER

Ligan stal en dator med barnporr från en domare.

Sedan pressade de honom på över 250 000 kronor.

- De använde mig för att trissa upp priset, säger den prisbelönte tv-reportern Janne Josefsson.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Utnyttjad av tjuvar Ligan krävde en kvarts miljon av domaren, annars skulle den tipsa den kände reportern Janne Josefsson om barnporren i domarens dator.

Aftonbladet kunde i tisdags avslöja att en domare i Västsverige är misstänkt för barnporrbrott. Han hade lagrat bilder och filmer på sin dator, som han förvarade hemma i källarförrådet.

Men datorn stals av inbrottstjuvar, som därefter bedrev utpressning mot domaren.

Ligan kontaktade även Janne Josefsson på SVT.

Polisen ingrep

- En bekant till två av småtjuvarna hörde av sig. Det var lite osammanhängande, en domare med barnporr, jag förstod först inte, säger Josefsson till Aftonbladet. Sedan hörde jag historien. De hade gjort ett "intjack" och hittat detta. En helt osannolik historia.

"Skicka över"

- Jag sa "skicka över det så får jag se vad det är".

Men innan den kände journalisten fick barnporren, ingrep polisen.

En tjuv greps i en stulen bil. I bilen låg hårddisken, som hade skruvats bort från datorn och paketerats tillsammans med ett brev till Janne Josefsson. "Här kommer hårddisken", löd ligans budskap.

Först då fick polisen kännedom om utpressningen och kunde börja en utredning.

Janne Josefsson visste, genom sin källa, redan vad som hade hänt. Han gjorde dock aldrig någon polisanmälan.

- Den här killen ringde mig rätt många gånger. Han berättade att de hade begärt 8 000 kronor första gången och sedan 8 000 kronor till, och det hade de fått. Nu var summan uppe i 250 000 kronor.

- Jag förstod att de hotade domaren med mig. De hade sagt att "om vi inte får 250 000 så skickar vi det här till Janne Josefsson".

Var inte intresserad

Janne Josefsson, som sysslar med grävande journalistik, var inte så intresserad av nyhetstipset. Han anser att ligan utnyttjade hans namn, men är inte förvånad.

- Det ringer folk till mig och ber mig ringa upp andra och hota dem. Det tillhör de mindre roliga delarna av jobbet, säger Janne Josefsson.

Polisen har inte lyckats identifiera utpressarna.

Domaren är långtidssjukskriven från domstolen i väntan på åtal.

Andreas Harne