Miljoner utan val när USA ska rösta

NYHETER

NEW YORK

Miljontals amerikaner kommer inte att kunna rösta i USA:s presidentval.

Främst svarta.

Människorättsorganisationer i USA antyder att det rör sig om en högerkonspiration - för att hindra grupper som oftast röstar på demokraterna från att gå till valurnorna.

Den största kategorin är före detta fångar - fem miljoner personer - som inte tillåts att rösta i 14 av USA:s delstater, rapporterar Reuters.

Enorm effekt

Därmed är 13 procent av alla svarta män i USA uteslutna från röstning, enligt organisationen Commission on Civil Rights.

- Det har en enorm effekt på valresultaten. Ingen har lyckats förklara för mig varför ex-fångar som avtjänat sitt straff inte ska få rösta, säger Jessie Allen vid New York University till Reuters.

Roger Clegg vid den konservativa tankesmedjan Center for Equal Opportunity, har motsatt uppfattning:

- En person som inte var villig att följa lagen bör inte vara i position att bestämma lagen för andra genom att få välja lagstiftare, säger Clegg.

Fula tricks

Rörelser för mänskliga rättigheter menar också att många röstgrupper "avskräcks" från att rösta med en rad fula tricks, bland annat genom att avkräva de röstande identitetskort.

- Det är 4-5 gånger mindre troligt att svarta amerikaner har ett ID-kort, jämfört med vita personer, säger Spencer Overton, juridiklärare vid George Washington University till Reuters.

Fredrik Virtanen