Italiensk gisslan uppges ha mördats

NYHETER

Dubai

En islamistisk grupp i Irak uppgav på onsdagskvällen att den dödat två italienska kvinnor som hållits som gisslan.

Men kvinnornas arbetsgivare i Italien, hjälporganisationen Bro till Bagdad sade att man inte givit upp hoppet om att de lever.

Foto: reuters
Simona Pari och Simona Torretta.

Uppgiften om morden publicerades på internet, på en hemsida som inte brukar användas av militanta irakiska grupper.

Gruppen som kallar sig Det heliga krigets organisation sade att kvinnorna dödats eftersom Italien inte lytt uppmaningen att dra tillbaka sina styrkor från Irak. En grupp med ett liknande namn -Det islamska heliga krigets organisation - sade den 12 september att gisslan skulle dödas inom 24 timmar om de italienska soldaterna inte lämnade Irak.

Det två kvinnorna, Simona Pari och Simona Torretta, kidnappades i Bagdad den 7 september. De var de första kvinnor som tagits som gisslan av de islamistiska grupperna.

"Vi i Det heliga krigets organisation i Irak meddelar att de två italienska fångarna dödats på Guds befallning eftersom den italienska regeringen, ledd av den usle Berlusconi, inte lyssnade till vårt villkor att han skulle dra sig tillbaka från Irak" stod det i uttalandet som var daterat den 22 september.

"Vi förvarnar den italienska regeringen om att vi fortsätter att slå till mot varje utlänning som bor i Irak", fortsatte det.

Budskapet inte trovärdigt

Bro över Bagdad sade på sin hemsida att uttalandet inte var särskilt trovärdigt och att man tvivlade allvarligt på dess äkthet.

" Vi väntar och vi fortsätter att leta efter information", skrev organisationen.

Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi sade natten till torsdagen att han inte hade fått någon information som kunde bekräfta att kvinnorna dödats, uppgav AFP som citerade den italienska nyhetsbyrån ANSA.

I söndags hävdade Iraks biträdande utrikesminister Hamid al-Bayati att de två italienskorna hade kidnappats av kriminella och sålts vidare till den beryktade Abu Musab al-Zarqawis grupp.

Han sade att uppgifterna pekade på att hjälparbetarna har förts från Bagdad till upprorsfästet al-Falluja.

Detta tillbakavisades sedan av al-Zarqawis grupp.

Vädjan till Blair

I en video på onsdagskvällen vädjade en annan kidnappad västerlänning, 62-årige Kenneth Bigley, till den brittiske premiärministern Tony Blair att släppa kvinnliga irakiska fångar och därmed rädda hans liv.

- Var barmhärtig och hjälp mig att få leva så att jag får träffa min familj igen,sade Bigley, klädd i en likadan orange overall som fångarna på den amerikanska Guantanamobasen på Kuba bär.

Men USA och Irak meddelade att det inte fanns några planer på att släppa någon av Saddam Husseins forskare, som är de enda två kvinnor som sägs hållas fängslade i Irak.

Och Storbritannien sade att man inte har någon kontakt med kidnapparna, inte kommer att förhandla och att hoppet var litet om att Bigleys liv skulle räddas.

Två amerikaner som togs till fånga samtidigt som Bigley har dödats av sina kidnappare. Båda morden har filmats och lagts ut på internet och kropparna har hittats.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM