"Hjälp mig, Blair"

Kenneth Bigleys bror anklagar USA för att sabotera en frigivning

NYHETER

LONDON

Det var en vädjan från en desperat, förtvivlad och skräckslagen människa:

– Snälla, snälla, Tony Blair...rädda mitt liv, säger den kidnappade Kenneth Bigley, 62.

Men Storbritannien vägrar att förhandla.

Foto: Reuters
Desperat vädjan Kenneth Bigley riskerar att halshuggas av sina irakiska kidnappare. Nu vädjar han till Tony Blair om hjälp.

Den brittiske civilingenjören var en av tre personer som togs som gisslan av terroristgruppen Tawhid wal Jihad förra torsdagen. De andra två, amerikanerna Jack Hensley och Eugene Armstrong, har redan halshuggits.

I går kväll släppte terroristerna, ledda av den al Qaida-allierade Abu Musab al-Zarqawi, en video där 62-årige Kenneth Bigley i dödsångest vädjade direkt till Tony Blair:

”Det här är min sista chans att tala till någon som lyssnar. Jag önskar att du är medkännande, så som du säger att du är, och hjälper mig. Hjälp mig att leva så att jag får se min hustru, min son, min mor och mina bröder igen. Jag vill inte dö. Jag förtjänar inte det...så snälla, snälla Mr Blair, du är den enda personen på jorden som kan rädda mig...”

Sent i natt gick också Kenneth Bigleys närmaste familj ut i en tv-sänd vädjan direkt till de irakiska terroristerna.

– Visa barmhärtighet och släpp denne oskyldige man, sa de.

Regeringen vägrar att förhandla

Men Storbritannien vägrar att förhandla och har meddelat att man inte har någon kontakt med kidnapparna, inte kommer att förhandla och att hoppet om att Bigleys liv ska kunna räddas inte är stort, enligt TT.

– Jag har talat med familjen och förklarat att chansen är mycket liten att Mr Brigley får behålla sitt liv. Vi kan inte släppa efter för terroristernas krav – det skulle sätta så många andra oskyldiga människors liv på spel.

De irakiska extremisterna har krävt att USA och dess allierade, Storbritannien, ska släppa två kvinnor som hålls fängslade i Irak. De två är Rihab Taha, kallad Doktor Bakterie, och Huda Ammash, kallad Doktor Antrax. Annars kommer samtliga i gisslan att dödas.

Hoppet minskar

Under några timmar i går gick ihärdiga rykten om att den nya irakiska regeringen var beredd att släppa Rihab Taha, men för familjen Bigley i Liverpool släcktes hoppets låga när den amerikanska regeringen förklarade:

– Kvinnorna är i vårt förvar och kommer inte att släppas.

Tidsfristen för Kenneth Bigley gick ut i morse. Nu väntar världen i förfäran på en ny videofilm där ännu en människa mister huvudet i Irak.

– USA saboterar ett frigivande

Bigleys bror, Paul Bigley, anklagar de amerikanska myndigheterna för att ha saboterat ett frigivande.

– När de irakiska ministrarna sade ja till att släppa den irakiska kvinnliga forskaren såg vi en strimma av hopp. Men amerikanernas vägran att släppa henne grusade det hoppet, säger Paul Bigley till BBC.

Under dagen har muslimska och kristna ledare i Kenneth Bigleys hemstad Liverpool gemensamt vädjar till hans kidnappare att spara Bigleys liv.

Peter Wennman, Anna-Maria Carnhede