Inga spår efter rymlingarna

En vårdare är tagen som gisslan

1 av 3 | Foto: Polisen
Jagas Olof Tobias Jardeberg, 28, (t v) är dömd för mord. Kent Åke Martinsson, 35, är dömd för narkotikabrott. De har tagit gisslan och jagas just nu av ett stort polispådrag.
NYHETER

Två fångar rymde på torsdagskvällen från fängelset i Mariefred efter att ha hotat personalen med kniv, uppger anstaltens chef Henrik Svärd.

Den ene är dömd för mord och den andre för narkotikabrott.

Fångarna tog med sig en av fångvårdarna som gisslan.

Vid tre-tiden på natten var rymlingarna fortfarande på fri fot.

Vid halv åtta-tiden på torsdagskvällen lyckades två fångar, en 28-åring och en 35-åring, ta två vårdare som gisslan under knivhot.

– De satt på paviljong fyra som är en normalavdelning. De intagna kunde röra sig fritt i dagrummet och i korridoren utanför cellerna, säger Henrik Svärd till TT.

När de var på väg mot porten möttes de av anstaltens larmstyrka och riktade då vapnet mot gisslan, uppger Henrik Svärd för Aftonbladets reporter på plats.

Vid centralvakten, mellan yttre och inre grinden, stod en bil, tillhörande personal som arbetade med säkerhetsinstallationer på fängelset, parkerad. Rymlingarna gjorde klart att de ville använda sig av bilen och fick bilnycklarna.

Det ska då ha sett ut som en diskussion uppstod mellan dem, varpå den ena vårdaren släpptes.

Därpå körde bilen iväg - med den andra vårdaren fortfarande i rymlingarnas våld.

Rikslarm - nationella insatsstyrkan inkallad

Larmet kom in till polisen klockan 19.37 och flera polispatruller skickades omedelbart till platsen.

– Personal från anstalten följde efter bilen en kort sträcka, säger Leif Engstrand, presstalesman för polisen Södermanland.

Rikslarm har gått ut efter rymlingarna.

En helikopter har rekvirerats i sökandet efter bilen, och Rikskriminalens chef Lars Nylén säger till TT att mellan 50 och 100 poliser är involverade i arbetet.

– Det är, förutom poliser från Sörmland, personal från polisen i Stockholm samt Rikskriminalen, bland annat nationella insatsstyrkan. Såväl uniformerad som civilklädd polis deltar i spaningarna.

Polisen sökte inledningsvis efter rymlingarna i framför allt Mellansverige. Under natten utökades sökandet till södra Sverige.

Bilen man letar efter är en danskregistrerad vit Toyota Previa med registreringsnummer SX89287. Allmänheten uppmanas att kontakta polisen om de ser bilen.

– Vi har fått in flera observationer som vi arbetar med, säger Leif Engstrand.

Vid tre-tiden i natt var rymlingarna fortfarande på fri fot. Den stulna Toyotan har inte påträffats, och det finns inga uppgifter om hur det står till med den kidnappade vårdaren. Polisen har inga spår som leder åt något speciellt håll.

– De kan ha lämnat landet, säger rikskriminalens Johan Grenfors.

Han påpekar dock att det inte finns någonting som tyder på detta.

Dömda för mord och narkotikabrott

Enligt polisen är rymlingarna Olof Tobias Jardeberg, 28, dömd till livstids fängelse för mord och Kent Åke Martinsson, 35, dömd till två års fängelse för narkotikabrott.

– Eftersom personerna är dömda för våldsbrott och har visat det här beteendet som de gjort får man göra den bedömningen att de är farliga, säger Leif Engstrand.

Enligt Lars Nylén är den vårdare som är tagen som gisslan 54 år gammal.

Det finns inga uppgifter om att någon har kommit till skada i samband med rymningen.

Tidigare säkerhetsproblem

Mariefredsanstalten är en sluten anstalt med 110 intagna. Anstalten inriktar sig på unga intagna och intagna med missbruksproblematik. Brott och strafftider är varierande.

– Det flesta är långtidsdömda. Många är dömda till mer än tre års fängelse, säger Henrik Svärd.

Den senaste tiden har anstalten haft vissa säkerhetsproblem.

I början av september startade 19 fångar ett upplopp. En hel avdelning slogs sönder och de lyckades ta sig ut på rastgården.

I efterhand var Henrik Svärd nöjd med personalens insats, men flera av de anställda tyckte att ledningen agerade katastrofalt och äventyrade personalens säkerhet, skriver tidningen.

"Det är för jäkligt"

Enligt Svärd har anstalten genomfört vissa säkerhetsförbättringar under den senaste tiden.

– Men när anställda blir hotade med vapen är det alltid svårt att värja sig, säger han till Aktuellt.

– Och det går inte att skydda sig från alla situationer.

Regeringens rymningsutredare Björn Eriksson är mycket kritisk till att det skett ytterligare en rymning från en sluten anstalt.

– Det är för jäkligt. När det gäller säkerhetsfrågor finns det åtskilligt mer att önska sig, säger han till TT.

Läs också:

Aftonbladet den 2 september:

Fler rymningar i år:

Anna-Maria Carnhede, Karin Fyrlund