Barnflickan och pastorn möts i rätten

I dag börjar Knutby- rättegången om i hovrätten

NYHETER

Pastor Helge Fossmo och barnflickan Sara Svensson från Knutby.

I dag fredag möts de igen i rättssalen - den här gången i Svea hovrätt. Klockan nio inleds rättegången.

Mord, kärlek, otrohet och religion. Händelserna i Knutby har liknats vid verklighetens dokusåpa. Under elva dagar utspridda på fem veckor blir det en repris i hovrätten. Huvudrollerna är desamma. Den skottskadade grannen kommer dit liksom pastorns före detta älskarinna och den kvinna som kallats Kristi brud. Församlingsbor och de oeniga experterna finns också på plats. Alla ska berätta om igen.

Miljön i Knutbyvillan är däremot inte längre densamma.

Det riksbekanta badkaret där Helge Fossmos första fru hittades död finns inte kvar. Villan är ommålad och ändrad invändigt.

Husesyn i villan

Ändå kommer hovrättens ledamöter att åka dit på husesyn.

– Badkaret står utanför. Vi får kånka in det igen. I övrigt är badrummet intakt, säger åklagare Elin Blank.

Några revolverskott kommer inte heller att eka inomhus den här gången.

– Det hade i och för sig varit bra. Men det går inte eftersom huset är ombyggt och väggar flyttade, säger Blank.

Hon tar den slopade skjutningen med ro.

– Den var ingen avgörande omständighet för att visa att Fossmo inte är trovärdig, anser hon.

Pastorn har påstått att han sov i villan och inte hörde barnflickans dödande skott mot den andra hustrun.

I stället för nya skottsalvor får Blank försöka övertyga rätten genom att redogöra för tidigare skjutningar och de höga ljudnivåer som uppmättes då.

Tillbaka i Uppsala

Barnflickan som dömdes till vård har hittills vistats på rättspsykiatrisk klinik i Vadstena. Hon är nu tillbaka till häktescellen i Uppsala.

– Det är det enda orosmolnet inför rättegången. Fram tills nu har hon mått bra men i häktet riskerar hon att falla tillbaka i gamla tankar och depression. I värsta fall kan det bli förödande för hela rättegången om hon inte orkar med, säger hennes försvarare, advokat Christer Söderberg.

Åklagare Elin Blank anser att barnflickan ska dömas till livstids fängelse i stället för vård. Hon har därför kallat in ett nytt vittne. Det är överläkare Göran Källberg. Han var skiljaktig ledamot när Socialstyrelsens rättsliga råd kom fram till att barnflickan Sara Svensson är allvarligt psykiskt störd.

– Jag vill att han ska utveckla sin mening i rätten och att han motiverar den, säger Blank.

Religion

Religion och förälskelse är områden där man ska vara mycket försiktig med en psykiatrisk diagnos, ansåg Källberg i sin reservation.

Sara Svensson och hennes försvarare kontrar med att ta in tre nya vittnen. Alla tre läkare med psykiatri som specialitet.

– En av dem gjorde den ursprungliga bedömningen på kliniken i Huddinge där Sara först klassades som allvarligt psykiskt störd, säger Söderberg.

På rättegångens andra dag som är tisdagen den 28 september ska först grannen som sköts av Sara Svensson höras. Sedan blir det hennes tur att berätta i tre dagar. Därefter får Helge Fossmo ge sin version.

Tidigare artiklar:

Yvonne Moberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM