18-åring tatuerade minderåriga i sitt hem

NYHETER

Linköping

En 18-åring misstänks ha tatuerat minderåriga ungdomar i Linköping med smutsiga nålar. Tatueraren misstänks nu för framkallande av fara för annan.

Den 18-årige tatueraren greps på torsdagen som misstänkt för en mopedstöld. I samband med gripandet hittades tatueringsutrustningen, skriver Östgöta Correspondenten.

- Vi misstänker att han har tatuerat med skitiga grejer. Vi hittade utrustningen i hans rum. Den var blodig och smutsig, säger Raimo Östergren, som arbetar i polisens särskilda gänginsats.

Polisen tror att ett stort antal ungdomar har blivit tatuerade av 18-åringen.

Peter Nyberg, som driver en tatueringsstudio i Linköping och sitter i styrelsen för Sveriges professionella tatuerare, berättar att det har kommit in 15-åriga flickor till hans studio för att få hjälp att förbättra tatueringar som kan ha utförts av 18-åringen.

Den som driver en tatueringsstudio står under kontroll av miljökontoret och de hygieniska kraven är hårda. Om inte nålarna rengörs på korrekt sätt kan blodsmitta överföras.

- Det är det som är det värsta med den här oseriösa verksamheten. Risken för att blodsmitta som hiv och hepatit ska överföras är stor om man använder smutsig utrustning. Hepatit är en sjukdom som man kanske går och bär på ett halvår innan man märker något, säger Peter Nyberg.

TT