Gisslan hittad

Chockad och lätt skadad - hittades i skogen

1 av 5 | Foto: henry lundholm
Skallgång Militären kallades in under fredagen, för att hjälpa till med sökandet efter den 54-årige vårdare som togs som gisslan av rymmarna.
NYHETER

Den 54-årige man som togs som gisslan har hittats. Han är lätt skadad och har fått vård.

– Han hittades i norra delen av länet, i trakterna kring Hällefors, säger Göran Gunnarsson, presstalesman för polisen i Örebro län.

Rymlingarna har bytt bil, och polisen har gått ut med rikslarm efter en vit Volvo 740.

Den vårdare som togs som gisslan vid rymningen från Mariefredsanstalten har hittats. Han är skadad och har fått träffa läkare uppger polisen.

– Han mår efter omständigheterna väl, men är chockad, säger Göran Gunnarsson.

Mannen var nerkyld och uppgavs dessutom ha en skada i huvudet.

Enligt polisen har mannen fått skadorna när han irrat omkring i skogen.

Den 54-årige vårdaren hittades vid 22-tiden i närheten av Hällefors av en polispatrull, som befann sig området rymmarna.

– Han hade irrat omkring ett tag, det är rena urskogen däruppe, säger Gunnarsson.

Enligt polisen utgår man i sökandet efter rymlingarna från det område där vårdaren hittades.

Har bytt bil – rikslarm efter vit Volvo

Den 54-årige kriminalvårdaren har berättat för polisen att rymmarna nu färdas i en vit Volvo 740. Polisen gick därför ut med rikslarm efter den vita bilen. Bilen har blå inslag på trösklarna.

När och hur rymlingarna bytte bil finns under natten inga uppgifter om. Polisen har ännu inte hittat den vita Toyota som stals vid rymningen från Mariefredsanstalten, men söker i närområdet.

Ett 30-tal poliser jobbar i området med spaningar efter rymmarna, som tros befinna sig i närområdet. De har dock några timmars försprång.

Varnar för Jardeberg

Polisen varnar för den morddömde Tobias Jardeberg.

– Om han blir stressad kan han göra vad som helst, sade Örebropolisens presstalesman Göran Gunnarsson vid en presskonferens natten till lördagen, enligt Aftonbladets reporter på plats.

Behövde medicin

Polisen sökte desperat under fredagen efter den kidnappade vårdaren. Oron för hans tillstånd växte under dagen, eftersom han lider av en njurjukdom, och behöver medicin dagligen.

– Det stämmer att han är i behov av medicin. Det blir besvärligt om han inte får den, säger Kenneth Mandergrehn, polisintendent på Rikskriminalen.

Mannens familj har haft psykologhjälp sedan tvåbarnspappan fördes bort på torsdagskvällen.

Kontanter i bilen

Under kvällen kom uppgifter om att det i den stulna Toyotan finns 8 000 kronor i kontanter, ett pass och två flygbiljetter. Detta uppger SVT och TV 4. Polisen bekräftar inte uppgifterna i detalj, men säger enligt TV 4 att det i bilen finns saker ”som hjälper folk på rymmen”.

Hundratal poliser

Ett hundratal poliser från länskriminalen i Södermanland, piketstyrkor från Stockholm, delar av den nationella insatsstyrkan och Rikskriminalen deltar i jakten på den morddömde Tobias Jardeberg och hans kumpan, Åke Martinsson, dömd till två års fängelse för narkotikabrott.

Hotade personalen

Rymningen skedde klockan 19.40, strax innan internerna skulle låsas in för natten.

På paviljong 4, en avdelning där inga av den slutna anstaltens högriskfångar sitter, tog två fångar plötsligt fram stickvapen, enligt TV 4 förskärare och sax, och hotade personalen.

För att visa att de menade allvar gjorde männen utfall mot två av vårdarna. Internerna tryckte sina vapen mot vårdarnas halsar och förde dem mot centralvakten.

De två vårdare som inte anfölls slog larm, och när fångarna kom till vakten hade en stor del av personalen samlats där.

- Vi ska ut! Öppna grindarna, annars dödar vi vår gisslan, skrek fångarna.

Vakterna öppnade den första av fängelsets två grindar och låste in sig själva. Internerna och deras fångar kom ut i fängelsets sluss.

Där upptäckte de en danskregistrerad bil, en vit Toyota Previa, som tillhör en firma som var på anstalten för att utföra arbeten på fängelsets övervakningssystem.

Släppte en gisslan

Rymlingarna krävde att få nycklarna till bilen och personalen på centralvakten slängde ut knippan.

I det här läget släpptes plötsligt den yngre i gisslan, en drygt 30-årig vårdare. Därefter for Jardeberg och hans kumpan iväg i bilen med den andre vårdaren.

- Jag tror inte att de kände till att bilen stod där, säger Mariefredsanstaltens chef Henrik Svärd.

Personalen på anstalten tog upp jakten på rymlingarna, men tvingades ge upp efter någon kilometer.

Henrik Svärd är vän med vårdaren som hålls som gisslan, en 54-årig tvåbarnspappa som arbetat på fängelset i nästan tio år.

- Det är fasansfullt att han ska tvingas vara fånge hos dessa män så här pass länge. Det är uppenbart att han svävar i fara, säger Henrik Svärd.

Personal från fängelset samt vänner och fängelsets präst samlades i går kväll hemma hos 54-åringens hustru för att ge henne stöd.

De flesta av anstaltens 85-90 interner är dömda till långa straff för vålds- eller narkotikabrott.

Anna-Maria Carnhede, Karin Fyrlund, Peter Pettersson, Aftonbladet