Hon avgår - men inte han

Krav från m, kd och c: Bodström bör avgå

1 av 2 | Foto: MALIN ARNESSON
AVGÅR I natt meddelade kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lena Häll Eriksson att hon avgår efter den senaste rymningen. Justitieminister Thomas Bodström meddelade att hon avgår på egen begäran och att han respekterar hennes beslut.
NYHETER

Justitieminister Thomas Bodström sitter kvar.

Han låter generaldirektören Lena Häll Eriksson gå istället.

- Det är Bodström som är ansvarig. Han skulle ha avgått redan när Tony Olsson rymde, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Moderatledaren får medhåll från centern och kristdemokraterna.

När larmet om rymningen gick satt Thomas Bodström på en middag för Thailands premiärminister på utrikesdepartementet i Stockholm.

- Bodström försvann som ett skott och såg inte särskilt pigg ut, säger Fredrik Reinfeldt, även han gäst på middagen.

Krismöte i natt

Bodström begav sig direkt till sitt tjänsterum på justitiedepartementet för ett krismöte. Hårt pressad vägrade han under flera timmar att kommentera gisslandramat.

Men strax före midnatt kom beskedet att kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör, Lena Häll Eriksson, 55, avgår. Fem år innan hennes förordnande går ut.

I en skriftlig kommentar hävdade Thomas Bodström att beslutet var Erikssons eget.

- Jag har tagit emot beskedet att Lena Häll Eriksson begärt att få avgå och jag respekterar det, skrev han.

"Allvarligt skadad"

Fredrik Reinfeldt välkomnar beslutet.

- Det är unikt att en ledamot av sosseadeln, som hon tillhör, faktiskt avgår. Det bevisar hur allvarligt skadad socialdemokratin anser sig vara av det här, säger han

- Hon verkar ha trott att hennes uppgift varit att hålla Bodström på gott humör. Inte lyssna på de problem svensk kriminalvård har. Det var mycket tydligt när hon i somras inte ville vidarebefordra kritiken från anstaltscheferna om att det saknades resurser, säger Reinfeldt.

Även justitieutskottets ordförande Johan Pehrson (fp) menar att Eriksson varit alltför lojal mot regeringen, då hon borde stått på anstaltschefernas sida.

- Hon har hela tiden hävdat att hon haft tillräckligt med pengar, trots att det varit uppenbart för de allra flesta hur nedkörd svensk kriminalvård är, säger han

Kritiken är hård. Redan i somras krävde de borgerliga Bodströms avgång. Lena Häll Erikssons beslut förminskar inte det kravet.

- Hon har ett visst ansvar men det räcker inte. Det yttersta politiska ansvaret ligger på Thomas Bodström, säger centerns Johan Linander, ledamot i justitieutskottet.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund stämmer in i kritiken mot Thomas Bodström, och hävdar att justitieministern är ansvarig och därmed måste avgå.

– Thomas Bodström har haft ansvar för området i fyra år. Det är han som borde ta huvudansvar för det inträffade. Ska det ske förändringar måste det komma besked från högsta ledningen, säger Hägglund till TT.

Bodström tänker inte avgå

Men justitieministern låter inte sommarens tredje stora rymning påverka sin egen framtid. I en intervju med TT avfärdade han alla tankar på att avgå.

- Nej, nu går tankarna till gisslan och de anhöriga, sa Thomas Bodström.

Moderaterna, kristdemokraterna och centern anser att Bodström är ytterst ansvarig för det senaste årets spektakulära rymningar, men justitieministern slår ifrån sig kritiken.

– Jag tar gärna en diskussion med de borgerliga partiledarna om hur rymningar från öppna och slutna anstalter utvecklats, det är stor skillnad till vår fördel jämfört med de borgerliga regeringsåren, säger han.

– Men tillfället för avgångskravet är illa valt, mina tankar går till den vårdare som tagits som gisslan och till hans anhöriga.

Bodström ser nu som sin primära uppgift att tillsätta en ny generaldirektör.

– Det är ytterst angeläget att det går fort, så att vi får en generaldirektör med särskild kompetens för det förändrade säkerhetsarbetet, säger han.

Lena Häll Eriksson kommenterar

På Kriminalvårdsstyrelsens hemsida kommenterar Lena Häll Eriksson sin avgång:

”Omständigheterna kring den senaste tidens händelser har medfört att jag i dialog med regeringen med omedelbar verkan lämnar mitt uppdrag som generaldirektör i kriminalvården. Mina tankar är hos den gisslantagne och hans familj och min förhoppning är att situationen skall lösas upp utan att någon kommer till skada. Min övertygelse är att den nödvändiga utvecklingen av säkerhet och behandling som påbörjats måste fortsätta. Säkerhet och kontroll måste gå hand i hand med påverkan och behandling.”

Elisabeth Marmorstein, TT

ARTIKELN HANDLAR OM