Barnflickan och pastorn möttes i rätten

Knutbymålet inleddes i hovrätten i dag

NYHETER

En hoppfull Helge Fossmo och en tagen Sara Svensson.

I dag när hovrätten inledde sina förhandlingar i Knutbymålet möttes barnflickan och pastorn än en gång i rätten.

Åklagaren yrkar på att Fossmo ska fällas även för den första hustruns död och att barnflickan ska få fängelse.

Barnflickan Sara Svensson och pastorn Helge Fossmo möttes åter i rätten på fredagen.

Sara Svensson verkade först samlad när rättegången i Knutbymålet i Svea hovrätt startade ett par minuter efter utsatt tid klockan nio på fredagsmorgonen. Hennes hår var kortare än under tingsrättsförhandlingarna och hon hade lugg.

Men då berättelsen om händelserna i Knutby åter växte fram såg hon alltmer tagen ut. Hon tittade ner i bordet, och torkade ögonen med en näsduk.

Helge Fossmo såg mer hoppfull ut. Han till och med småskrattade på några ställen under åklagarens framställan och grimaserade åt sin advokat när det var något han inte tyckte stämde.

Åklagaren Elin Blank vill att pastorn Helge Fossmo ska fällas för mordet på dennes första hustru och att barnflickan Sara Svensson ska få livstids fängelse i stället för vård. Hon har i tingsrätten dömts för mord och mordförsök.

Åklagaren inledde med en beskrivning av Helge Fossmos och Sara Svenssons bakgrunder och hur de kom till Knutby. Till sin hjälp använde hon en presentation med bland annat bilder ur förundersökningen.

"Slog huvudet mot kanten"

– Helge Fossmos första frus död skulle se ut som en drunkningsolycka, sade åklagare Elin Blank.

I det scenario som Blank målade upp var det Fossmo som var ansvarig för dödsfallet.

– Det var han som förgiftade henne med de smärtstillande medicinerna, och det var han som slog hennes huvud mot badkarsvredet, sade Elin Blank.

Att den första hustrun efter att självmant tagit medicin, skulle ha valt att bada - och det iklädd nattlinne - avfärdar Elin Blank.

Experterna Svein Kleiven och Olle Nilsson, som under rättegången i tingsrätten intygade att den första fruns skallskada inte kan ha uppstått genom en olyckshändelse, ska även höras i hovrätten.

Mordplaneringen ett heltidsjobb

Därefter gav Elin Blank åklagarsidans bild av händelserna som ledde fram till mordet på Helge Fossmos andra hustru Alexandra Fossmo och skotten mot grannen Daniel Linde. Hon berättade om de SMS som Sara Svensson uppfattat som anonyma, och som sedan visat sig komma från Helge Fossmo.

Barnflickan tolkade SMS:en som en uppmaning att döda. Blanks beskrivning av vad som hände överensstämmer med det som redovisades i tingsrätten; Helge Fossmo bearbetade och övertalade under lång tid Sara Svensson till att försöka döda Alexandera Fossmo – med motiveringen att det var Guds vilja.

I november 2003 på natten skedde mordförsöket då Sara Svensson överföll Alexandra och slog henne med en hammare.

Men hon klarade sig och därefter påbörjades planeringen inför att skjuta hustrun och grannen.

– Det blev som ett heltidsjobb för Sara, sade Elin Blank.

Detaljerad

Även händelserna under mordnatten mellan den 9 och 10 januari 2004 redovisas på samma sätt som i tingsrätten - åklagaren är tydlig och detaljerad i sin rekapitulering av händelserna.

Sara Svensson körde till Knutby, sköt först pastorshustrun med tre skott, gick över till grannen och sköt honom med två skott. Därefter åkte hon mot Småland och kastade mordvapnet och patronerna i vattnet från Ölandsbron.

Dagen efter anhölls hon i sin frånvaro.

"Ett mönster"

Elin Blank vävde ihop historien på ett sådant sätt att det framstår som att pastorn hela tiden varit den drivande bakom dåden och att Sara skulle vara redskapet för handlingarna.

Hon konstaterade också att pastorn manövrerat ut flera av männen i församlingen för att ta över deras kvinnor.

– Det syntes ett mönster, sade Elin Blank.

När barnflickan Sara Svenssons försvarare, advokat Christer Söderberg, anlände till rätten vid halv nio-tiden i dag hade Sara Svensson redan under morgonen körts från häktet i Uppsala till hovrättens lokaler på Riddarholmen i centrala Stockholm.

– Det här är ingenting hon har sett fram emot. Men hon är vid förhållandevis gott mod, sade han då.

När Söderberg tog vid i rättssalen betonade han att Sara utfört dåden under tvång.

– Det var lydnadshandlingar. Hon hade ingen annan egen vinning än att återvinna Guds nåd, sade han.

Varsel från Gud

Pastorns försvarare advokat Ola Nordström beskrev miljön och kulturen inom församlingen i Knutby som "speciell med profetior och varsel från Gud".

– Det är inte en kultur som de som passerar i hovrätten normalt kommer ifrån, konstaterade han.

Nordström beskrev Fossmo som ett offer; Fossmo demoniserades, framställdes som djävulen själv och försköts från församlingen som leddes av den gudomligt upphöjda Kristi brud.

– Helge Fossmo var hennes personlige adjutant med erotiska inslag i andlig tappning, sade Nordström.

Under hovrättsförhandlingen kommer pastorns advokat att försöka få Sara Svenssons fasad av oskyldigt offer att rämna.

– Hon har en mörk och okänd sida. Hon kan mycket väl tro att hon säger sanningen.

Den första rättegångsdagen avslutades på eftermiddagen. Sammanlagt är tolv dagar reserverade för rättegången.

Barnflickan slipper häktet

Tove Wennergren, Annika Sohlander, TT