al-Qaida publicerar kidnappningsmanual

Ger råd om hur man bäst tar utländska gisslan – ”låt dig inte beröras”

NYHETER

"Låt dig inte känslomässigt beröras av dina fångars olycka".

Det är ett av terrornätverket al-Qaidas råd till de ”islamistiska krigare” som tar gisslan i Irak.

Kidnappningsmanualen publiceras på internet, skriver den danska tidningen Information.

Manualen vänder sig till alla dem som "söker Jihad (heligt krig) på den arabiska halvön". Sedan april har en epidemi av gisslantagningar sköljt över Irak. Omkring 30 gisslan har dödats, en del genom halshuggning.

Den elektroniska träningsmanualen ger till exempel råd om hur man väljer ut gisslan, hur man kommer tätt på och om hur man sedan för bort personen.

"Om bilarna parkeras utanför en byggnad, kan föraren kidnappas under parkeringen, eller de betydelsefulla personerna när de stiger in i sina bilar. Högt liggande positioner ovanför byggnaden kan användas för att placera prickskyttar, också för att hindra fienden att dra fördel av sådana strategiska placeringar", heter det bland annat.

Planterar fruktan

”Heliga krigare” som vill kidnappa västerlänningar i Irak ska, enligt manualen, organisera sig i tre grupper: en grupp skyddar gisslantagarna under aktionen, en annan grupp genomför tillfångatagandet av de utvalda offren och en en tredje grupp förhandlar med myndigheterna om kraven för frigivning.

"Fienden använder de bästa förhandlarna - han är normalt en person ... med insikt i den mänskliga psykologin och ämnar plantera fruktan i kidnapparnas hjärtan", står det.

På sidan står det också att det är viktigt att gisslansituationen inte blir långvarig, för det ger myndigheterna tid att manövrera.

"Om situationen förhalas, bör gisslan avrättas fortlöpande, så att fienden förstår att vi menar allvar", uppmanar gruppen på sidan.

Britt bönföll Blair

Det är den taktiken som Abu Musab al-Zarqawi använt under det senaste gisslandramat med två amerikaner och en brittisk man.

Inför rullande videokameror skar en av hans maskerade män i måndags halsen av den 52-åriga Eugene Armstrong. På tisdagen meddelade gruppen att gisslan nummer två, amerikanen Jack Hensley, också halshuggits, eftersom al-Zarqawis krav på frigivning av kvinnliga fångar i Irak inte mötts.

På onsdagen sände gruppen en video där britten Kenneth Bigley bönföll premiärminister Tony Blair att rädda hans liv genom att ge vika för kraven. På fredagen var hans öde fortfarande ovisst.

Tove Wennergren

ARTIKELN HANDLAR OM