Fyra skadade vid brand på psykklinik

Vårdavdelningar i Kalmar fick evakueras

NYHETER

KALMAR

Fyra personer rökskadades och tre av fyra vårdavdelningar evakuerades på personal och patienter vid en eldsvåda på vuxenpsykiatriska kliniken i Kalmar på fredagskvällen.

Branden blossade upp i ett rum med en manlig patient på övervåningen i kliniken, belägen på lasarettsområdet i Kalmar. Den gick att släcka tämligen snabbt men avdelningen blev obrukbar av rök och vatten. De två andra avdelningarna kunde efter midnatt åter tas i bruk sedan all rök hade vädrats ut.

SOS Alarm i Växjö larmades klockan 22:17. Alla tillgängliga ambulanser, fyra stycken, dirigerades till platsen.

Fördes till sjukhus med ambulans

Men endast en person, den manlige patienten, behövde få ambulanstransport till lasarettets akutmottagning. De tre andra, alla vårdare, kunde gå dit. Patienten som var värst däran fick stanna över natten på intensivvårdsavdelningen. De andra ska ha fått lindriga luftrörsproblem av röken.

De evakuerade patienterna och vårdpersonalen måste först vänta framför kliniken men fick senare skydd mot kylan i några av landstingets bussar, innan de antingen fick återvända till sin avdelning eller – 19 av dem – inkvarteras på andra vårdavdelningar.

Ingen panik

Det fanns sent på fredagskvällen ingen ansvarig på Kalmar lasarett tillgänglig för en kommentar. En sköterska på akutmottagningen sade att sjukhuset senare skulle skicka ut ett pressmeddelande.

Men P-O Jansson, länsvakthavande hos polisen i Kalmar, hade dock intrycket att evakueringen hade genomförts metodiskt och utan panik.

– Det gick nog skapligt lugnt till, sade han till TT.

I augusti förra året omkom två kvinnliga patienter och tre ådrog sig allvarliga skador när en patient gjorde upp eld i sitt rum på Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö. Efteråt fick sjukhusledningen kritik för bristande säkerhet och bemanning.

TT