SAS-plan nära att krascha i Milano

Linate-olyckan på väg att upprepas

NYHETER

ROM

För SAS-piloten måste synen ha varit en mardröm.

Plötsligt ser han ett annat plan som korsar startbanan.

En kopia av situationen för tre år sedan - då 118 dödades på Milanoflygplatsen Linate.

Foto: AP
Tre år sedan linate SAS-planet kraschade in i bagagehallen vid flygplatsen vid Linate för snart tre år sedan. 118 människor dödades.

Den här gången skedde det på Milanos nya storflygplats Malpensa.

I onsdags, när tillbudet inträffade, rådde klar sikt. Det räddade passagerare och besättning. Piloten hann bromsa i tid.

Utredning

Han vände om och gjorde en ny start. Men i Köpenhamn lämnade han in en rapport som i går blev inledningen till en officiell utredning. Flygledningen hade hand om tre flygplansrörelser samtidigt. Ett plan från Lauda Air hade just landat. Det fick tillstånd att passera startbanan samtidigt som SAS-planet fick starttillstånd.

- En absolut onormal situation, lovar italienska flygsäkerhetsverket Enav.

Fler tillbud

Ändå var det andra gången på sju månader som det hände på Malpensa. Förra gången dök ett plan från Finnair upp precis framför ett Alitaliaplan som nått 150 km i timmen på startbanan. Bara skickligheten hos piloten räddade passagerarna.

Olyckan på Linate hände den 8 oktober 2001. Ett SAS-plan krockade under start med en privatägd Cessna. En motor föll av och SAS-planet kanade i 250 km fart in i bagagehallen. 118 människor dödades. Flygplatschefen och ansvarige flygledaren dömdes till åtta års fängelse. Åke Malm