Polisen breddar sökområdet

Hällefors-spåret har svalnat, enligt polisen

1 av 4
NYHETER

Polisen utökade under lördagskvällen sökområdet i jakten på de två rymlingarna.

Under natten verkar spåret kring Hällefors ha svalnat.

– Hällefors är inte hetare än något annat just nu, säger Värmlandspolisens presstalesman Sten Persson vid halv tre-tiden.

Ett 40-tal poliser jobbar under natten i jakten på de två männen, som rymde från Mariestadsanstalten på torsdagskvällen.

Polisen koncentrerar nu jakten på rymlingarna till Värmlands och Örebro län. Själva Hällefors, och närområdet därikring har svalnat under dagen, och är på natten inte mer intressant än något annat område inom de två länen, uppger Sten Persson.

Finns det något som tyder på att ett gripande kan ske snart?

– Nej, det finns det inte, säger Sten Persson.

– Men det kan ju vara så att vi undersöker ett hus som vi har fått tips om, och så sitter de där. Det kan ju bränna till direkt, tillägger han.

Polisen har under kvällen och natten fått in flera tips från allmänheten, som betas av allt eftersom. Det handlar bland annat om att undersöka hus där lamporna är tända, trots att de inte borde vara det.

Polisen har fått in tips om olika bilar, som kan ha med rymmarna att göra. Detta undersöks också. Den 54-årige vårdaren som hölls som gisslan, har berättat för polisen att rymmarna nu färdas i en vit Volvo. Under fredagskvällen utfärdades rikslarm efter bilen, men polisen är nu också intresserad av flera olika fordon.

Hittade den stulna Toyotan

Under kvällen kontrollerade polisen bilar på väg ut från Karlstad, men vägspärren gav inga resultat.

Flera hus har sökts igenom under lördagen. Vad detta har gett vill inte polisen gå in på.

– Men arbetet var inte förgäves, säger Johan Grenfors på rikskriminalen.

Den första flyktbilen, en stulen danskregistrerad Toyota hittades på lördagseftermiddagen i centrala Köping.

Informerade norska polisen

Under lördagen underrättades också den norska polisen. Om den livstidsdömde mördaren Tobias Jardeberg och kumpanen Åke Martinsson lyckats ta sig genom polisens nät i Bergslagen och fortsatt via de många småvägarna genom Värmlandsskogarna finns risken att de också försöker ta sig över gränsen. Det finns dock ännu inga tips som tyder på att de har lämnat landet, uppger Sten Persson.

Beväpnad polis

Jakten efter rymlingarna trappades upp under lördagen. Tungt beväpnad polis sökte metodiskt i den oländiga terrängen runt Hällefors, på gränsen mellan Värmland och Västmanland.

- Vi utgår från att Jardeberg finns i det här området. Han har kontakter här, personer som han tidigare begått brott med. Om han ska hitta någon som kan hjälpa honom är det här, sade Göran Gunnarsson, polisens presstalesman i Örebro på förmiddagen.

Vägarna i området spärrades av och bilar genomsöktes av poliser beväpnade med k-pist. Spärrarna orsakade långa köer speciellt längs väg 244 ut från Hällefors.

Kan hålla sig gömda om de får hjälp

Enligt polisen kan rymlingarna hålla sig undan länge om de får hjälp med gömställe och mat. Polisen kontrollerar nu systematiskt alla Jardenbergs kända kontakter i trakten.

Hetaste tipset är en vit Volvo, eventuellt modell 740. Uppgiften kommer från den 54-årige vårdaren Krister Wickman som lyckades fly.

- Gisslan vet att de bytte bil någonstans. Vi söker nu en risig vit Volvo med en svart list eller eventuellt en svart dörr, säger Gunnarsson.

Insatsstyrkan på plats

Nationella insatsstyrkan anlände på fredagskvällen och deltar nu i jakten.

- Det är ingen given ort utan omgivningarna som varit aktuellt hela tiden. Vi går på tips och indikationer från allmänheten och arbetar tillsammans med den lokala polisen, säger Bertil Olofsson, insatsstyrkans chef.

Tobias Jardeberg bedöms bli farligare för varje timme han är på fri fot.

- Han är mycket labil. I en pressad situation kan han göra vad som helst. En person som är dömd till livstids fängelse har inget att förlora, sa Gunnarsson vid en presskonferens i natt.

Klockan 22.33 på fredagskvällen gick polisen ut med rikslarm efter den vita Volvon.

Tros vara beväpnade

Tobias Jardeberg och Åke Martinsson, som i torsdags kväll rymde från Mariefredsanstalten med sin gisslan, tros vara beväpnade.

Enligt obekräftade uppgifter med ett gevär och en pistol.

– Jardeberg har många kontakter med kriminella i trakten som kan ha hjälpt dem att skaffa vapen, men än så länge vet vi ingenting säkert, säger Gunnarsson.

Har varit i kontakt med ”närstående”

Polisen har misstänkt att Tobias Jardeberg och Åke Martinsson skulle ta med sig sin gisslan till just Hällefors, och har därför spanat i området det senaste dygnet.

Enligt utredarna har Jardeberg också varit i kontakt med "flera närstående" sedan han flydde i torsdags kväll.

Det finns ingenting som tyder på att de jagade männen delat på sig.

Anna-Maria Carnhede, Caroline Olsson, Karin Fyrlund, Karin Klarström, Aftonbladet