Han flydde in i skogen

Krister, 54, irrade runt i flera timmar

1 av 3 | Foto: POLISEN
LYCKADES FLY Vårdaren Krister Wikman, lyckades fly från rymmarna sent i går kväll. Klockan 21.47 stötte han på en polispatrull i en bil på en mindre väg. Då hade han irrat runt i skogen under minst två timmar.
NYHETER

Gisslan i rymmardramat, vårdaren Krister Wikman, lyckades fly sent i går kväll.

Den 54-årige tvåbarnspappan simmade över ett vattendrag och irrade omkring i timmar i skogarna runt Hällefors.

Efter vård och vila kunde han på lördagen berätta om dramat för polisen.

På lördagsmorgonen var det ännu oklart om Krister Wikman skulle orka med ett polisförhör.

Senare meddelade polisen i Södermanland att man kunnat prata vårdaren, som lyckligt kunde återförenas med sin familj på lördagen efter omplåstring på sjukhus.

Enligt beslut av förundersökningsledaren Ulf Stålhane lämnas inget från lördagens förhör ut nu, uppger TT.

Ringde till jobbet

Krister Wikman ringde själv till arbetskamraterna på anstalten i Mariefred så snart han hittades.

- Han ringde redan i natt och sa att han nog inte skulle kunna komma och jobba idag, berättar kollegan Kent Karlsson för TV4.

Karlsson var själv med vid dramat i torsdags kväll och såg rymlingarnas vapen - en flera decimeter lång kniv och ett stickvapen.

Det var vid 20-tiden på fredagskvällen som Wikman lyckades fly från männen som tog honom som gisslan i samband med flykten från Mariefredsanstalten ett dygn tidigare.

Han var chockad och skadad när han stötte på en polispatrull.

Irrade runt

Exakt hur han lyckades fly i skogarna runt Hällefors i Västmanland vill polisen ännu inte avslöja, men den 54-årige vårdaren säger att han irrade runt i ett par timmar innan han klockan 21.47 stötte på en polispatrull i en bil på en mindre väg.

De stannade bilen då de såg en utmattad man komma gående.

- Det är jag som är gisslan, var det första han sa till de manliga poliserna.

Göran Gunnarsson, presstalesman på polisen i Örebro:

- Han var chockad och nedkyld och hade en skada i huvudet.

Skadad i skogen

Att polisen befann sig i trakten beror på att den livstidsdömde mördaren Tobias Jardeberg har både anhöriga och vänner i området.

Polisen tror inte att rymmarna har utsatt Wikman för något kraftigt våld, skadorna kommer troligen från timmarna på egen hand i skogen.

Vårdaren fördes till sjukhuset i Örebro för undersökning och för att få vila.

Förhördes kort

Han förhördes också kort, men polisen vill inte avslöja vad han har sagt om det dryga dygnet som gisslan och om sin flykt.

Krister Wikman lider av en njursjukdom och behöver ta medicin varje dag. Av allt att döma har han klarat tiden i fångenskap utan att insjukna.

- Jag tror, men det är en spekulation, att de färdats i bil så gott som hela tiden, sa Göran Gunnarsson vid en presskonferens vid 01.30-tiden i natt.

Fick åka hem i morse

Det finns uppgifter om att vårdaren simmat över ett vattendrag för att komma undan sina kidnappare, men polisen vill ännu inte kommentera uppgiften.

Polisen tror att vårdaren var med då den första flyktbilen, en vit Toyota Previa, övergavs. Men utredarna har inte velat pressa honom på hur det gick till.

Strax efter klockan två i natt lämnade Wikman akutavdelningen på Örebro sjukhus med poliseskort för att åka hem till Mariefred.

Oisín Cantwell, Ann Hagman, Katrin Krantz, Clas Petersson, Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM