"Dör han så får vi inga svar"

NYHETER

Christer Pettersson ligger medvetslös efter svåra skallskador.

Hans tillstånd är livshotande.

- Det blir obehagligt om han avlider, då får vi inte svar på de frågor som finns kvar, säger Tommy Lindström, chef för rikskriminalen då Olof Palme mördades.

Foto: MATHS BOGREN
Tommy Lindström.

Skulle Christer Pettersson verkligen vara skyldig skulle erkännandet ha kommit för flera år sedan, anser Christian Diesen, professor i processrätt:

- Petterssons beteende tyder på att han inte har något att erkänna, säger Christian Diesen. Slutsatsen är att utredningen går i graven, preskriptionstiden går ut 2011.

Omöjligt lägga ner

Olof Palme mördades i februari 1986. Tommy Lindström var då chef för rikskriminalen:

- De poliser som trott att Christer Pettersson är den skyldige kommer att helt tappa motivationen om han avlider. Och skulle han avlida är det varken sakligt eller ekonomiskt försvarbart att fortsätta med utredningen.

Vad är Christer Petterssons ord värda?

- Högsta domstolen säger att även om Pettersson erkänt är det inte värt ett dugg, om inte erkännandet kompletteras med att mordvapnet hittas.

Utredningen kring mordet på Olof Palme är nästan omöjlig att lägga ner eftersom det rör Sveriges statsminister, säger Tommy Lindström.

"Ser hopplöst ut"

Kerstin Skarp, vice överåklagare i Västerås, biträder Agneta Blidberg i förundersökningen om mordet på Palme:

- Vi arbetar med mordet och inte en enskild person. Det är inte aktuellt för oss att ställa ytterligare frågor till Christer Pettersson, säger Kerstin Skarp.

Christian Diesen:

- Den allmänna bedömningen av bevisläget, oavsett hur Christer Pettersson mår, är att det ser hopplöst ut.

Ulla-Lene Österholm