Pengar och flygbiljetter i första flyktbilen

NYHETER

Rymmarna försvann från Mariefredsanstalten i en dansk firmabil.

Företaget arbetade med att installera övervakningsutrustning på fängelset.

I bilen fanns både pengar, pass och flygbiljetter.

Livstidsdömde mördaren Tobias Jardeberg och hans kumpan Åke Martinsson stal en danskregistrerad Toyota Previa när de försvann med gisslan från fängelset.

Bilen var en firmabil och tillhör ett danskt företag. Två danskar fanns på anstalten och skulle precis ge sig av då larmet gick.

- Det var mycket obehagligt att vara mitt i detta. Och då vakten kom in för att få mina bilnycklar fick han dem naturligtvis. Vi var på väg ut, och hade det skett fem minuter senare hade vi inte varit kvar, säger Morten Bauer Jacobsen, chef för företaget Elbex, till danska nyhetsbyrån Ritzau.

I bilen fanns förutom arbetsredskap även pengar, pass och flygbiljetter. Morten Bauer Jacobsen säger till Ritzau att han alltid har pass med sig. Biljetten gällde för sträckan Island-Köpenhamn.

Bara två säten i bilen

Fängelset hade köpt tv-övervakning av den danska firman och männen var där för att se över utrustningen.

När larmet gick stod det stod snabbt klart att fångarna ville ha danskarnas bil för att kunna fly från fängelset med gisslan.

Men bilen var full med utrustning och hade bara två säten, något som kan förklara varför bara en av de två fångvårdare som från början togs som gisslan sedan tvingades följa med.

De båda danskarna återvände till Danmark igår fredag.

Caroline Olsson, TT