Åtta rökskadades efter brand på psykklinik

NYHETER

Kalmar

Åtta personer rökskadades efter en anlagd brand på vuxenpsykiatriska kliniken i Kalmar på fredagskvällen och tre av fyra vårdavdelningar evakuerades. En 20-årig man, som vistades på kliniken, har anhållits misstänkt för mordbrand.

Värst drabbad av röken blev den jourhavande kvinnliga läkaren vid kliniken som andades in mycket brandrök då den eldhärjade avdelningen evakuerades. Hon vårdades på sjukhus på lördagen och fick behandling med syrgas och läkemedel. Hennes tillstånd bedömdes vara helt stabilt, enligt ett pressmeddelande från sjukhuset.

Branden började vid 22.15 på fredagskvällen då den nu anhållne 20-åringen misstänks att ha satt eld på delar av inredningen i sitt rum. Kliniken ligger på övervåningen på lasarettsområdet i Kalmar.

Flera ambulanser

Räddningstjänsten och flera ambulanser larmades. Samtidigt började vårdpersonalen evakuera den avdelning där branden startade men också intilliggande avdelningar. Elden släcktes ganska snabbt men lokalerna fylldes av brandrök.

Den 20-årige patient som själv misstänks ha orsakat branden rökskadades, liksom sju ur vårdpersonalen, bland dem den jourhavande läkaren. De fördes till sjukhusets akutmottagning. Två ur vårdpersonalen kunde lämna mottagningen efter läkarundersökning, medan de andra lades in för observation.

Chockades

Den 20-årige mannen anhölls senare för mordbrand.

- Han är inte så illa däran, enligt sjukvården, utan han kommer att föras till Västerviks slutna psykiatriska anstalt så länge, säger Reine Johansson, länsvakthavande vid polisen i Kalmar.

Ett 20-tal patienter på intilliggande avdelningar berördes av branden. De utsattes inte för den giftiga brandröken, men flera av dem chockades. Lokalerna vid den psykiatriska kliniken blev delvis förstörda och därför får de patienter som vistades där ges plats på andra avdelningar vid sjukhuset.

TT