Svensk släppt av kidnappare i Irak

Satt fången under två veckor - har misshandlats

NYHETER

Den svenske medborgare som i drygt två veckor varit kidnappad i Irak uppges ha släppts.

– Vi fick uppgiften vid niotiden i går kväll (fredagskvällen) via vänner till honom, men vi har inte varit i kontakt med honom än, säger Hans Ivan Bratt, som är en vän till familjen, till TT.

Mannen, som är i 50-årsåldern, släpptes på fredagen och ska nu befinna sig hos sin fru i al-Hillah, den förstad till Bagdad där han kidnappades.

– Han har troligen hållits fången någonstans i området. Kidnapparna har misshandlat honom och han har skador i ansiktet och svårt att gå, säger Hans Ivan Bratt som bland annat varit i kontakt med en väninna till mannens hustru.

Stoppade hans bil

Den svenske medborgaren kidnappades den 10 september när beväpnade män stoppade hans bil utanför Bagdad. Hustrun tvingades ut ur bilen innan kidnapparna försvann.

– Det rörde sig troligen inte om en politisk kidnappning, utan om utpressning. Men några pengar har, vad jag vet, inte betalats ut. Däremot har de väl tagit bilen och värdeföremål, säger Hans Ivan Bratt.

På utrikesdepartementet i Stockholm uppger man för TT att man inte kommer att kommentera uppgifterna om frisläppandet.

Dottern vädjade i tv

Enligt Hans Ivan Bratt framträdde en av mannens döttrar, som bor i Stockholm, nyligen i en arabisk tv-kanal och vädjade till kidnapparna att släppa hennes far.

– Det kan ha påverkat dem.

Mannen kom till Sverige från Irak för 20 år sedan och har en tidigare hustru och fem barn här i landet.

För ungefär en vecka sedan rapporterades att en annan svensk medborgare som varit försvunnen i Irak kommit till rätta. Det är dock oklart om han varit kidnappad eller inte. Dessutom saknas ännu en svensk medborgare i Irak.

Sammanlagt har över 100 utländska medborgare sedan i våras kidnappats i Irak. Ett 20-tal har mördats.

Daniel Berg/TT