Amerikanska angrepp dödade 14

Många civila bland dödsoffren i irakiska al-Falluja

NYHETER

Bagdad/Stockholm

Flera amerikanska attacker mot motståndsfästen i al-Falluja i Irak på lördagen kostade minst 14 irakier livet.

Minst sju av dem var civila.

I den sedan länge oroliga staden al-Falluja genomförde amerikanskt flyg och marktrupper två angrepp under dagen, det ena mot ett hus där man misstänkte att anhängare till den jordanske terroristledaren Abu Musab al-Zarqawi befann sig. Enligt läkare vid stadens ena sjukhus dödades sju civila vid angreppet. Tretton personer skadades enligt samma källa.

Enligt ett amerikanskt uttalande var det bara Zarqawianhängare i byggnaden. Man bestred att det skulle ha funnits civila där och försäkrade att stora ansträngningar gjorts för att förhindra civila förluster.

Tv-bilder visade hur överlevande grävdes fram, bland dem två kvinnor och två barn, enligt Reuters.

Nytt anfall på kvällen

Sent på kvällen kom ett nytt flyganfall, och sjukvårdare rapporterade att sju människor dödades och elva skadades, däribland barn.

Amerikansk militär sade att attacken riktades mot en mötesplats för al-Zarqawis militanta al-Qaida-grupper.

För att påskynda förberedelserna till valet i januari försöker USA:s regering och Iraks tillfällige premiärminister Iyad Allawi samla en internationell konferens i oktober, sade USA:s utrikesminister Colin Powell till New York Times på lördagen.

En amerikansk soldat dömdes till 25 års fängelse för mord på en irakisk nationalgardist nära Tikrit, meddelade militären i ett kort uttalande på lördagskvällen. Han erkände sig skyldig till mordet och till falsk vittnesbörd i militärdomstolen, hette det.

Irakiska rekryter dödades

Sju irakiska rekryter dödades när deras buss pepprades med kulspruteeld på väg till en rekryteringscentral väster om Bagdad, uppgav sjukhuset dit liken fördes. I Baquba norr om Bagdad blev en polischef ihjälskjuten.

I fredags dödades fyra amerikanska marinsoldater vid strider på tre skilda platser, också väster om Bagdad, enligt vad en amerikansk talesman uppgav på lördagen.

TT-AFP