Kvinna tände på Konsumbutiken

Pensionärer i 40 lägenheter evakuerade - flera till sjukhus

NYHETER

Plötsligt trängde rök in i äldreboendet vid torget i Ockelbo.

En kvinna hade satt eld på Konsumbutiken på bottenvåningen.

Då klev kommunstyrelsen in - som räddningstjänst ...

Foto: SCANPIX
Alla lägenheterna i äldreboendet fick utrymmas efter att en kvinna i 40-årsåldern satt eld på Konsumbutiken.

Alla 40 lägenheterna i huset måste utrymmas på grund av den svåra röken från branden.

Kommunstyrelsen i Ockelbo befann sig utanför på ett torgmöte. De hjälpte till med evakueringen och tog också hand om de äldre som tvingats lämna sina hem.

Krisgrupp

- De gamla var lite skärrade förstås. Men vi öppnade biblioteket och kommunkontoret, bredde smörgåsar och gjorde kaffe, berättar kommunalrådet Staffan Nordqvist.(s)

- Vi i kommunstyrelsen är också kommunens krisgrupp, så det passade bra att vi var på plats. Vi fick till och med beröm av polisen när de kom.

Varken Konsumpersonal eller kunder skadades i branddramat. Alla de boende på äldreboendet klarade sig också bra och kunde återvända hem när röken vädrats ut. Elden var släckt vid halv två-tiden på eftermiddagen.

I går fanns ingen förklaring till pyromandådet.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, hade kommit in i Konsumbutiken vid 11-tiden på förmiddagen.

Hon bar på en dunk och började hälla ut bensin. Sedan satte hon eld på affären och gick därifrån. Elden tog sig explosionsartat och kunder och biträden fick kasta sig ut ur lokalen.

Av en händelse befann sig en ledig polisman på torget. Han kunde snabbt gripa kvinnan. Hon fördes till polishuset i Gävle och är nu misstänkt för mordbrand.

Känd av polisen

Mordbrännaren är tidigare välkänd av polisen och hon tros ha varit påverkad av något när hon anlade branden. Det fanns i går också uppgifter om att hon är sjuk.

Polisen kunde inte uppge om kvinnan angett något motiv till pyromandådet.

Lena Olsson