20-årig svenska våldtagen i Köpenhamn

NYHETER

KÖPENHAMN

Den 20-åriga svenskan lämnade värdshuset med en okänd man.

En halvtimme senare kom hon tillbaka till krogen - våldtagen.

Den 20-åriga kvinnan kommer från Eskilstuna och var i Köpenhamn tillsammans med en väninna. De var ute och roade sig under fredagskvällen, men under natten kom de ifrån varandra.

Hon kom ensam

- Svenskan kom in här vid 5-tiden på morgonen. Hon var ensam, säger Søren Byholt, som driver öl- och matstället Hong-Kong i Nyhavn, öppet dygnet runt.

I lokalen fanns då ett 50-tal gäster, mer eller mindre berusade. Den 20-åriga svenskan bedömdes inte som speciellt påverkad.

Gav sitt nummer

- Hon satt här i över en timme. Under tiden började hon prata med en annan gäst, säger Søren Byholt. Vi vet att hon efter en stund gav honom sitt telefonnummer och sin adress i Sverige. Hon skrev det på en lapp med sin eyeliner-penna.

Efter en stund reste sig paret och lämnade värdshuset.

- Svenskan kom tillbaka efter en dryg halvtimme. Hon satte sig ner vid ett bord och verkade mycket deprimerad, säger Søren Byholt.

Dörrvakten gick bort och pratade med henne, och hon berättade då att hon blivit våldtagen och bad honom ringa efter polisen.

I förhör har svenskan berättat hur hon tillsammans med mannen lämnade Hong-Kong och svängde in på Store Strandstrade.

Gatan spärrades av

- Där drog mannen in henne i en port och vidare in på en bakgård, uppger Niels Bogs-Grarup vid polisen i Köpenhamn. Där utsattes hon sedan för en fullbordad våldtäkt.

Porten ligger bara ett 50-tal meter från Nyhavn och granne med Nordiska rådets lokaler. Under förmiddagen var hela gatan avspärrad och polisen sökte spår efter våldtäktsmannen.

Mår dåligt mentalt

- Han försvann direkt från platsen och vi har inte hittat honom, uppger polisen. Han är cirka 25 år och ganska lång.

I går kväll uppgav polisen att han förmodligen är engelsman.

Den 20-åriga svenskan klarade sig utan fysiska skador. Hon fördes efter förhör till sjukhus för undersökning.

- Mentalt mår hon inte bra, säger Niels Bogs-Grarup.

Pelle Tagesson