Människor kan sprida livsfarlig fågelinfluensa

Myndigheter varnar för global epidemi

NYHETER

NAKHON RATCHASIMA

Det som många fruktat kan vara sant.

Viruset H5N1, mer känt som fågelinfluensa, misstänks ha muterat. Och sprids nu från människa till människa.

Foto: AP
kris i kambodja Kambodjaner massvaccineras mot fågelinfluensan efter att ett utbrott rapporterats från en kycklingfarm strax utanför Phnom Penh. I grannlandet Vietnam har ett tjugotal personer dött i sjukdomen i år.

Det senaste offret - Pranee, 26 - avled den 20 september, åtta dagar efter att hon besökt sin döende dotter Chantana på ett sjukhus i nordvästra Thailand.

Det är det tredje dödsfallet på kort tid i ett nytt utbrott av fågelinfluensa. Men det senaste fallet oroar mer än tidigare larm.

Pranee hade aldrig varit i kontakt med höns eller andra smittade djur. Trots det blev hon sjuk och avled inom loppet av en vecka.

Även två andra familjemedlemmar, Pranees 32-åriga syster och systerns son, är inlagda på sjukhus med influensasymtom.

Smittad av dottern?

- Varken mamman eller mostern till den döda flickan har haft riskfyllda beteenden som kan leda till infektionen. De har bara varit i nära kontakt med en patient med symptom på fågelinfluensa, säger doktor Charal Trinvudhipong på Thailands hälsodepartement till Bangkok Post.

Myndigheterna är i full beredskap för det som kan bli en ny och betydligt värre mardröm för Thailand än utbrottet tidigare i år. Då dog tiotals människor i fågelinfluensa i Sydostasien. Miljontals fåglar slaktades och brändes.

Besked i morgon

Blodprov har tagits på mamman och hennes syster för att så snabbt som möjligt få ett klart besked.

Om viruset muterat kan det utlösa en global epidemi, varnar WHO.

- Vi väntar på resultaten, framför allt från mostern för att se om viruset ändrat form så att det kan överföras från människa till människa, säger doktor Charal Trinvudhipong.

Ett preliminärt resultat kan komma i morgon.

- Jag är orolig. Vi håller ett möte på måndag för att diskutera åtgärder, säger hälsominister Sudarat Keyuraphan till Bangkok Post.

Sjukdomen har krävt 32 liv i Sydostasien i år

Jarkko Päiväniemi