Rymlingarna ännu på fri fot

Polisen kollar tips om samtal från Göteborg

Foto: Hasse Rosenthal
Fast En man körde på söndagskvällen rakt igenom polisens vägspärr på E18 utanför Karlskoga. Polisen hann dock upp föraren efter ett par kilometer. Mannen har ingenting med rymlingarna att göra.
NYHETER

Eskilstuna/Hällefors

De båda rymlingarna Tobias Jardeberg och Åke Martinsson är fortfarande på fri fot.

Tipsen fortsätter att strömma in och jakten fortsätter även i natt.

– Vi förutsätter att de får hjälp att gömma sig av någon, säger polisens presstalesman Göran Gunnarsson.

Polisen har ännu inga konkreta spår efter rymlingarna.

- Ett 20-tal poliser jobbar på fältet i natt. Nationella insatsstyrkan hålls stand-by, säger Gunnarsson sent på söndagskvällen.

Polisen i Örebro håller i den lokala spaningen. Utanför länet har rikskriminalen tagit över.

Bland tipsen finns uppgifter om att den livstidsdömde Jardeberg ringt sin ex-fru från Göteborg. Samtalet ringdes från en mobil med kontantkort, uppger SVT.

Förutom sökande i Jardenbergs egna hemtrakter runt Hällefors har spaningarna nu utökats till Värmland och även Västra Götaland.

Sommarhus undersöks

Natten till söndag kontrollerades ett tiotal olika platser, bland annat i Karlstadstrakten, allt utan resultat.

- Tipsen gäller iakttagelser om egendomligheter och vi bearbetar alla dessa tips, berättade polisens talesman Sten Persson för TT sent natten till söndagen.

- Det kan vara att människor sett att det lyser i fönster på sommarhus, där det inte borde vara någon, eller att de två männen iakttagits i någon bil. Vi undersöker dessa hus och kontrollerar iakttagelserna, säger han.

Fortfarande bedöms trakterna runt Hällefors vara intressanta enligt Persson.

Polisen utgår ifrån att rymmarna bytt flyktbil till en vit Volvo 740 med blå inslag.

Civilspaning

Ett hundratal poliser har tidigare deltagit i rymmarjakten, med nationella insatsstyrkan ständigt beredd för tillslag. Men under söndagen trappade polisen ner antalet till mellan 30 och 35.

Den nya metoden är att enbart satsa på civilspan och låta civilklädda poliser göra nedslag på intressanta adresser runt om i trakten.

Polisen är mer eller mindre övertygade om att männen får hjälp att hålla sig gömda. Skälet är att man inte fått några indikationer på att några rån eller inbrott har begåtts i trakten.

– Vi förutsätter att de får hjälp att gömma sig av någon, för de kan knappast klara sig själva. De har varit på fri fot ganska länge, säger polisens presstalesman Göran Gunnarsson.

Polisen varnar allmänhetten för att ingripa om de ser rymlingarna.

– Under lugna förhållanden skulle man inte behöva vara rädd, men nu förutsätter vi att de har vapen, säger Göran Gunnarsson.

Anna-Maria Carnhede, Tommy Harnesk, Caroline Olsson